BIST 100 9.602,15 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,13 %-0,05 Altın Gram 3.438,14 %0,27 Brent Petrol 74,41 %-2,68 Bitcoin 96.840,75 %1,59
,

Gezi Parkı olaylarını legal gösteren TV'lerin tespiti istendi

Gezi Parkı olaylarına katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Ayşe Barım'ın davasında, Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'na 'yalan tanıklık' suçlaması yöneltildi. Savcılık, ayrıca RTÜK'ten Gezi olaylarını 'legal gösteren' medya kuruluşlarının tespit edilmesini istedi.

Gezi Parkı olaylarını legal gösteren TV'lerin tespiti istendi

2013 yılında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarına iştirak ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan ID Danışmanlık Limited Şirketinin kurucusu ve ortağı menajer Ayşe Barım “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme etme” suçundan geçtiğimiz cuma günü tutuklandı.

Habertürk'ten Ceylan Sever'in haberine göre soruşturma kapsamında aralarında Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Nehir Erdoğan, Dolunay Soysert, Rıza Kocaoğlu ve Mehmet Günsür, Nejat İşler ve Ceyda Düvenci’nin de bulunduğu çok sayıda ünlü isim tanık olarak dinlendi.

İfadelerinde kendilerini Ayşe Barım’ın yönlendirmediğini ve Mehmet Ali Alabora ile samimiyetlerinin olmadığını söyleyen Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu’na savcılık, şüpheliyi kayırmaya yönelik gerçeğe aykırı ifade verdikleri gerekçesiyle “yalan tanıklık” suçundan soruşturma başlattı.

GEZİ PARKINI LEGAL GÖSTEREN MEDYA TESPİT EDİLECEK

Bu süreçte soruşturma sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) yazı gönderdi. Savcılık RTÜK’e yazdığı bu yazıda, bazı medya kuruluşlarının 27 Mayıs 2013 tarihinden itibaren meydana gelen Gezi Parkı olaylarının propagandasını yaptığını ve bu şekilde toplumsal olayların yaygınlaşmasına neden olduğunu belirtti.

yeni-proje-26-kopyasi-32.jpg

Bu sebeple o dönem kamuoyunda gezi parkı olaylarını legal gösteren medya kuruluşlarının yayınlarının tespit edilerek kayıtların bir örneğinin savcılığa gönderilmesini talep etti. RTÜK’ün hazırlayacağı dosya savcılığa ulaştıktan sonra tespit edilen medya kuruluşlarının sorumluları da savcı huzurunda şüpheli sıfatıyla ifade verebilir.

Yargıtay, Gezi Parkı olayları için verilen cezayı onamıştı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında aşağıdaki kararları vermiştir:

  • Osman Kavala: "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onandı.

  • Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku: Aynı suçun yardımcısı olarak 18'er yıl hapis cezaları onandı.

Diğer sanıklardan Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye verilen 18'er yıl hapis cezaları ise bozuldu. Bu sanıkların eylemlerinin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" kapsamında olmadığına ve "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar verildi. Bozma kararının ardından Yapıcı ve Altınay tahliye edildi.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler