BIST 100 9.602,15 %-2,09 Dolar 36,43 %0,38 Euro 38,15 %-0,05 Altın Gram 3.438,12 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.634,04 %1,37
,

Halkın yüzde 32’si kötü koşullarda yaşıyor

İPA Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’de derinleşen konut krizine dikkat çekerek, yoksul vatandaşların sağlıksız koşullarda yaşamak zorunda kaldığını vurguladı. TÜİK’e göre nüfusun yüzde 31,3’ü kötü konutlarda, yüzde 30,2’si ısınma sorunu yaşarken, dar gelirli vatandaşlarda bu oran yüzde 48,1. TOKİ ve Emlak Konut’un yüksek gelirlilere yönelik projeler üretmesini eleştiren Gökce, “Halkın kaynakları halk için kullanılmalı." dedi.

Halkın yüzde 32’si kötü koşullarda yaşıyor

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’de giderek büyüyen konut krizine dikkat çekerek, barınma hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, yoksul ve dar gelirli vatandaşların kötü koşullarda yaşamaya mahkûm edildiğini belirtti.

Gökce, 2021 yılında Şevkat-Der’in verilerine göre Türkiye’de 70 bin evsiz bulunduğunu hatırlatarak, bu sayının bugün 100 binin üzerine çıktığını ifade etti. Sokakta yaşamak zorunda kalan yurttaşların yanı sıra, çatıları akan, ısınmayan, sağlıksız konutlarda oturmak zorunda kalan milyonlarca insanın varlığına dikkat çekti.

'SOSYAL KONUT YERİNE LÜKS KONUT ÜRETİMİ ARTIYOR'

Gökce, TÜİK ve EuroStat verilerine dayanarak Türkiye’de konut kalitesinin giderek kötüleştiğini ve Avrupa ülkeleri arasında en kötü durumda olduğumuzu belirtti. TÜİK’in son açıklamalarına göre:

Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvar, çürük pencere çerçeveleri gibi sorunlarla karşı karşıya.
Vatandaşların yüzde 30,2’si izolasyon yetersizliği nedeniyle ısınma sorunu yaşıyor.
Dar gelirli yurttaşların yüzde 48,1’i kötü konutlarda yaşamak zorunda kalıyor.
Ancak buna rağmen TOKİ ve Emlak Konut gibi kamuya ait kurumların sosyal konut üretmek yerine yüksek gelir gruplarına yönelik projeler geliştirdiğini belirten Gökce, "Bugün başlatılan kampanyada en düşük ödeme asgari ücretin üç katı! (61 bin 698 TL). Bu, dar gelirli vatandaşlarımızın bu konutlara erişiminin neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor" dedi.

'İSTANBUL'DA BAŞARDIK, TÜRKİYE’DE DE BAŞARACAĞIZ'

Gökce, "Yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız, sağlıksız ve yaşanmaz evlerde hayatlarını sürdürmeye çalışırken, kamu kaynaklarıyla sermaye sahipleri 3’üncü, 4’üncü konutlarını alıyor. Bu düzen değişmeli. Halkın kaynakları, halk için kullanılmalı!" ifadelerini kullandı.

İstanbul’da sosyal konut politikalarıyla ilgili önemli adımlar attıklarını belirten Gökce, bu modelin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini vurguladı. İstanbul’da başarılan dönüşümün ülke genelinde uygulanması halinde, dar gelirli vatandaşların insanca yaşayabileceği konutlara erişiminin mümkün olacağını ifade etti.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler