BIST 100 9.602,16 %-2,09 Dolar 36,41 %0,01 Euro 38,31 %0,45 Altın Gram 3.440,98 %0,08 Brent Petrol 74,44 %0,01 Bitcoin 95.916,68 %0,15
,

Kartalkaya faciasında sorumlu yok!

Bugün Kartalkaya faciasının 35. günü... Ancak facianın sırrını çözecek 'bilirkişi raporu' bilmecesi çözülemedi. Bolu Savcılığınca görevlendirilen ilk bilirkişi heyeti, 3 günde hazırladığı raporda sorumlu olarak Kültür Bakanlığı'nı işaret edince rapor kabul edilmeyerek 'korsan' ilan edildi. Bilirkişiler istifa ettirildi, görevlendirilen yeni heyet bir ay önce delilleri toplamasına rağmen rapor bir türlü çıkmadı.

Kartalkaya faciasında sorumlu yok!

BOLU SAVCILIĞINDAN RESMİ YAZIYLA GÖREVLENDİRME

36'sı çocuk 78 kişinin can verdiği Kartalkaya faciasında acılı ailelerin adalet bekleyişi sürüyor. Facianın çıkış nedenini belirleyecek ve sorumluların ona göre cezalandırılacağı bilirkişi raporundan ise bir aydır haber yok. Otelin denetiminden sorumlu Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan hiçbir yetkilinin ifadesine başvurulmazken, raporları 'korsan' ilan edilen 7 kişilik bilirkişi heyetinin yangının çıktığı 21 Ocak'ta Bolu Başsavcılığınca resmi yazıyla görevlendirildiği ortaya çıktı.

25 OCAKTA DELİLLER TOPLANDI RAPOR HÂLÂ ORTADA YOK

Bilirkişi heyeti yangından üç gün sonra hazırladıkları raporda asıl sorumlunun Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve otel işletmesi olduğunu ortaya koydu. Ancak ‘beğenilmeyen’ rapor savcılıkça ‘korsan’ ilan edildi. Heyet bunun üzerine ‘iş yoğunluğu’ gibi manidar bir gerekçeyle görevden azil talebinde bulundu. Adalet Bakanlığınca İTÜ’den yeni bir bilirkişi heyeti görevlendirildi. Heyet 25 Ocak’ta Grand Kartal’da inceleme yaptı ve delil torbalarıyla ayrıldı. Ancak bir ay geçmesine rağmen rapor bir türlü tamamlanmadı.

KARTALKAYA’DA BİLİRKİŞİ RAPORU MUAMMASI

36’sı çocuk, 78 kişinin hayatını kaybettiği faciadan sonra hazırlanan bilirkişi raporu hükümet tarafından “korsan” ilan edilmişti. Görevlendirilen yeni uzmanlar, delilleri toplamasına rağmen bir türlü rapor ortaya koyamadı. İTÜ’lü akademisyenlerden oluşan heyetin sorumluluğu kime yükleyeceği merakla bekleniyor.

Bolu’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği facianın üstünden bir ay geçti. Olayın aydınlatılması ve sorumluların ortaya çıkarılması için hazırlanması gereken bilirkişi raporunda ise belirsizlik sürüyor. Yangının sabahında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen aralarında elektrikçi, inşaatçı, makineci, iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı ile iki mimardan oluşan 7 kişilik bilirkişi heyeti, 13 sayfalık rapor hazırlamıştı. Raporda yangında sorumluluğun otele 1997 ve 1999 tarihlerinde inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi veren kurumun Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yapı kullanma izin belgesi veren Bolu İl Özel İdaresi, turizm işletmesi belgesi düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu vurgulanmıştı.

Heyetin hazırladığı raporda bakanlık başta olmak üzere kamu kurumlarının suçlanması üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, raporun korsan olduğunu ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmediğini ileri sürmüştü. Tunç “Korsan metinlerle kamuoyunu yanıltmaya çalışanlar, faciada hayatını kaybedenlerin ailelerine büyük bir saygısızlık yapmaktadır. Milletimiz müsterih olsun, tüm süreç şeffaf bir şekilde yürütülmekte ve kamuoyuyla paylaşılacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Bakanın “korsan” olarak nitelediği raporun ardından görevlendirilen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin raporuna ise aradan geçen 1 aylık süreye rağmen ulaşılamadı. Raporda hangi detaylara yer verildiği ve sorumluluğun kime ait olduğu yönünde bir karar verilip verilmediği ise bilinmiyor.

Geçtiğimi haftada TBMM’de kurulan Meclis Araştırması Komisyonu da yangınla ilgili ön tespit raporu olmadan toplanmıştı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri, raporun komisyona neden gelmediğini sorgularken, komisyon başkanı AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok “Burası suçlu ve suçluları tespit etme yeri değil” diye çıkışmıştı.

Bolu Savcılığı, yangının çıktığı gün resmi yazıyla görevlendirdiği bilirkişi heyetinin raporunu beğenmeyince, bilirkişiler 'iş yoğunluğu' gibi manidar bir gerekçeyle istifa etti. Raporda sorumlu olarak adı geçen ve kamuoyunun istifasını beklediği Turizm Bakanı Ersoy ise hiçbir şey olmamış gibi rutin programlarına geri döndü.

ÖZEL PAYLAŞTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, sosyal medya hesabı üzerinden Grand Kartal Otel’de çıkan yangın faciasına ilişkin 3 günde raporunu tamamlayan ve “korsan” ilan edilen ilk bilirkişi heyetinin Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirildiğini gösteren resmi yazı ile bu bilirkişilerin raporları kabul edilmeyince yazdıkları azil dilekçelerini paylaştı. Özel yeni heyetin raporunun 1 aydır ortada olmadığını söyleyerek “Bilirkişi Heyetinin raporu, asıl sorumlunun Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve otel işletmesi olduğunu ortaya koymuştu. O Heyet, kişisel ve mesleki namuslarına sahip çıktı ve doğruda direndi. 7 bilirkişinin 7’si de gece gündüz çalışıp hazırladıkları rapor kabul edilmeyince manidar dilekçeyi yazdılar. İktidar temsilcileri bu heyetin yeni uzman isimlerle ‘genişletildiğini’ iddia etmişlerdi. Ancak iktidarın istediği gibi rapor hazırlamayan uzmanların yerine, yeni heyet kurulduğu ortaya çıktı. İlk heyet 3 günde raporu hazırlamışken, yeni heyetten 1 aydır haber yok. Gözünü karartmış, adalet tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

KARTALKAYA

İlişkili Haberler

Manşetler