,

Borsa'da kalıcı yükseliş ne zaman gelecek?

Borsa İstanbul, dün 4 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirerek yatırımcıları satışların sonlanacağı ve kalıcı yükselişin ne zaman başlayacağı konusunda endişelendirdi. Analistler, tepki alımlarıyla yükseliş yaşansa da kalıcı bir toparlanma için büyüme dinamiklerinin iyileşmesi ve 10.200 puan direncinin aşılması gerektiğini vurguluyor.

Borsa'da kalıcı yükseliş ne zaman gelecek?

Borsa İstanbul dün 4 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirirken yatırımcılar satışların ne zaman sonlanacağına, kalıcı yükselişin ne zaman ve hangi koşullarda başlayacağını takip ediyor.

Gün içerisinde zayıf bir görünümün takip edildiği ve kapanışa doğru satışların hız kazandığı BİST 100 endeksi 9.413-9.643 puan aralığında hareket etmesinin ardından dün günü yüzde 2,12 oranında değer kaybı ile 9.419 puandan kapattı.

Bankacılık endeksi yüzde 1,43, holding endeksi yüzde 3,37 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 0,67 ile iletişim, en çok kaybettiren yüzde 4,24 ile madencilik oldu.

BIST 100 endeksinde temmuz ayı ortasında 11 bin 250 puan seviyelerinde oluşan zirvenin ardından başlayan satıcılı seyir sonrası düşüş trendine girdi.

Tacirler yatırım, endeksin 9.400 seviyelerine  düşmesinin ardından bugün yayımladığı günlük bülteninde "BIST'te dün 9.400 civarına, teknik açıdan çok kritik olan 200 günlük üssel hareketli ortalamaya gerileme yaşandı. 2020’de pandemi etkilerinin ilk kez görüldüğü dönemden bu yana üzerinde kaldığımız bu ortalamayı önemsiyoruz" dedi.

KALICI YÜKSELİŞ NE ZAMAN GELECEK?

BIST’in bugün, dışarıdaki iyimserliğin de desteğiyle tepki vermesinin çok önemli olduğu belirtilen bültende bu tepkinin para girişi ve hacim artışı ile desteklenmesinin de devamlılık açısından kritik olacağı kaydedildi.

Bültende kalıcı yükseliş için gerekli koşullara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Büyümedeki momentum kaybının önemli ölçüde fiyatların içinde olduğunu düşünmekle beraber, bu zayıflığın ne kadar derinleşeceği ve kaç çeyrek devam edeceği konusundaki belirsizlik BIST’i baskılamaya devam edebilir. Bu nedenle, kısa vadede önemli teknik destek seviyelerinden tepki beklemekle beraber, kalıcı bir yükseliş için erken olduğunu, bunun için temel açıdan büyüme dinamiklerinin iyileşmesi gerektiğini, teknik açıdan da 10.200 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz."

FED- TCMB KARARLARI BORSAYA NASIL YANSIR?

İntegral yatırım ise dün açıklanan ABD enflasyon verisinin Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimi desteklediğini kaydetti. Veriyle birlikte küresel piyasalarda toparlanma kaydedilen bültende toparlanmanın borsaya yansıması için TCMB'den emin adımlar görülmesi gerektiği belirtildi.

Bültenin ilgili kısmında konuya ilişkin şunlar kaydedildi:

"Küresel veri akışına baktığımızda dün ABD enflasyon verisini aldık. Veriler beklentilere paralel geldi ve piyasanın beklentisi olan Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimi desteklenmiş oldu. Ancak hala 50 baz puanlık faiz indirim ihtimali masada. Bu verilerle birlikte küresel piyasalarda hafif toparlanma hareketi görüyoruz ancak bunun kalıcı olabilmesi için verilerden sapmalar olmamaya devam etmesi gerekiyor.

Özellikle bu toparlanma hareketini borsa endeksine yansıması için Fed faiz indirimi sonrası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan da emin adımlar görmemiz gerekebilir. Piyasalarda kasım veya aralık ayında faiz indirimine gidilmesi olası olarak görülüyor ancak son açıklanan enflasyon ve büyüme verisi ve OVP kararlarına bakılacak olursa, yukarı yönlü revize edilen enflasyon tahmininin faiz indirimini geciktirici yönde etki etmesini beklemek mümkün olabilir. "

BORSA YENİ GÜNE NASIL BAŞLADI?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,2 yükselişle 9.532,38 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 112,72 puan ve yüzde 1,2 artışla 9.532,38 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 1,45 ve holding endeksi yüzde 1,14 değer kazandı. Sektör endekslerinin tümü kazandırırken en çok yükselenler yüzde 1,61 ile metal eşya makina ve ulaştırma oldu.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.750 seviyelerinin direnç, 9.500 ve 9.400 puan seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler