Çevrimiçi eğitim yayını Intelligent, geçen ay ABD çapında 966 iş dünyası liderini kapsayan geniş kapsamlı bir anket yaptı. Ankette liderlere 1996-2010 yılları arasında doğan, Z kuşağı olarak adlandırılan kuşaktaki çalışanlarla ilgili düşünceleri soruldu.
"Z KUŞAĞI, İŞ DÜNYASINA HAZIR OLMAYAN İNSANLARDAN OLUŞUYOR"
İşverenlere göre, Z kuşağı çalışanları, her şeyi hak ettiğine inanan, çok kolay gücenen, tembel ve genel olarak iş dünyasına hazırlıksız insanlardan oluşuyor. Ankete katılan yöneticilerin yüzde 75'i işe aldıkları yeni mezunların çoğunun başarısız olduğunu, yüzde 60'ı ise en azından bazılarının işten çıkarılması gerektiğini söyledi.
"İLETİŞİM BECERİLERİ ZAYIF" DİYEN DE VAR, YÖNETMENİN ÇOK ZOR OLDUĞUNU SÖYLEYEN DE
Diken'de yer alan habere göre, liderlerin yaklaşık yüzde 17'si, ergenlikten 28 yaşına kadar olan yaş aralığındaki Z kuşağını yönetmenin çok zor olduğunu ve yüzde 39'u bu kuşağın iletişim becerilerinin zayıf olduğunu belirtti. Ayrıca ankete katılanların yüzde 19'u, daha rahat bir ofis ortamında bile yeni mezun üniversitelilerin profesyonel giyinmediğine ve işe uygun bir dil kullanmadığına vurgu yaptı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 20'si Z kuşağının işe sıklıkla geç kaldığını, yüzde 15'i ise görevlerini sıklıkla geç teslim ettiğini söyledi.
"Z KUŞAĞI KAR TANESİ GİBİ KIRILGAN"
Son araştırmalar, genç neslin yaşlı meslektaşlarına kıyasla hastalık iznini kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. The Post'a konuşan uluslararası girişimci, iş mentoru ve konuşmacı Jessen James ise bazı Z kuşağı bireylerinin kendilerini ifade etmekte zorluk çektiğini, konuşurken karşısındakinin gözlerinin içine bakamadığını ve seslerini duyuramadığını söyledi.
Jessen James, Z kuşağına 'kar tanesi' benzetmesi yaptı ve şöyle konuştu: "Bazı Z kuşağı üyeleri, en ufak bir baskı altında bile çöküyor. Onların etrafındayken yumurta kabukları üzerinde yürümek zorundasınız. Onları rahatsız edersiniz, gücendirirsiniz veya çok fazla zorlarsınız diye aşırı hassas davranıyorsunuz."
Fakat anket sonuçları iş dünyasının Z kuşağıyla anlaşamadığını gösterse de iş gücüne giderek daha fazla katılan bu jenerasyona uyum sağlamanın yollarını bulmak, gelecek için daha akıllıca görünüyor.
KARAR