657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinde şu hüküm yer almaktadır:
"Bu Kanunun birinci maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren memurlar aylık, ücret, ödenek, hizmetle ilgili her çeşit ödeme ve bunların şekil ve şartları bakımından bu Kanundaki hükümlere, aynı maddenin ikinci fıkrası kapsamına giren memurlar özel kanunlardaki hükümlere tabidir.
Memurlara kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz. (Gençlik ve Spor hizmetleri uygulamasında fiilen görevlendirilecekler hariç.)
(Mülga üçüncü fıkra: 2/11/2011 - KHK-659/18 md.)
(Değişik: 23/2/1995 - KHK-547/9 md.) Bu Kanun gereğince ödenecek aylık, taban aylığı, kıdem aylığı zam ve tazminatlar ile diğer ödemeler toplamının brüt tutarı, bulunulan yerde İş Kanunu gereğince işçiler için tespit olunan asgari ücretin aylık tutarından az olamaz: az olması halinde, aradaki fark memurun diğer özlük hakları ile ilgilendirilmeksizin tazminat olarak ödenir."
Yukarıdaki hükme göre; memura ödenecek aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, zam ve tazminatlar ile diğer ödemeler toplamının brüt tutarı, bulunulan yerde İş Kanunu gereğince işçiler için tespit olunan asgari ücretin aylık tutarından az olamamaktadır.
Bir başka deyişle sadece aylık değil aylıkla birlikte diğer ödeme kalemlerinin brüt tutarı dikkate alınmaktadır.
12. derecedeki yeni işe giren bir hizmetlinin bazı aylık kalemleri şu şekildedir:
İstihaklar- Gösterge ----- Oran ---Tutar
Gösterge Aylığı (12/1)---- 545--- 102.89
Taban Aylığı ----------------------2,954.90
Yan Ödeme Aylığı-------- 500---- 29.93
Özel Hizmet Tazminatı -----44---- 789.13
Ek Ödeme ----------------70---- 1,255.43
İstihaklar Toplamı ----------------5,132.28
Görüldüğü üzere en alt kısımda yer alan Hizmetlinin kanuna göre hesaplanan brüt ücret kalemleri asgari ücretin üzerindedir. Gösterge aylığı+ek gösterge aylığı+taban aylığı+kıdem aylığı+yan ödeme (zam ve tazminatlar)+diğer ödemelerin toplamının asgari ücretten düşük olması halinde fark tazminatı alınması mümkün olabilecektir.
Ancak bu tespit memurlara yapılan zammın düşük olmadığı anlamına gelmemektedir. Türkiye tarihinde ilk kez memur maaşları ile asgari ücret birbirine yakınlaşmış durumdadır. Memura ve diğer kamu personeline son iki ayda yaşanan gerçek enflasyon oranında zam yapılması kaçınılmazdır.