Kamu-Sen 8. Dönem Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı
Türkiye Kamu-Sen, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi 429 taleple masaya oturacağını duyurdu. Konfederasyon, kamu çalışanları ve emekliler için ekonomik, sosyal ve özlük haklar yönünden köklü reformlar talep etti.

Dönem Toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Sendika, kamu görevlileri ve emekliler adına hazırladığı 7 ana başlık altında toplanmış 429 talep ile görüşmelere hazır olduğunu bildirdi.
Konfederasyon, bugüne dek gerçekleştirilen toplu sözleşmelerin kamu çalışanlarının haklarında anlamlı iyileşmeler sağlamadığını belirtti. Görüşmelerin verimsiz ve istişareden uzak bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekildi. Ayrıca, kamu çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi için daha kapsayıcı ve adil bir süreç talep edildi.
"2002 yılında ortalama Memur maaşıyla 22,1 çeyrek altın alınabilirken bu rakam bugün 7’ye gerilemiştir.
Ortalama 53 bin TL maaşla, yoksulluk sınırının 85 bin TL’yi aştığı bir ortamda memurlarımızın ailesini geçindirmesi beklenmektedir.
Üstelik vergi yükü de adaletsiz biçimde kamu çalışanlarının sırtına bindirilmiştir.
Bu yüzden diyoruz ki: Adil paylaşım, adil gelir dağılımı şarttır.
➡️Kadro kapsamı dışında kalan PTT'deki İHS'li personel, fahri Kur’an kursu öğreticileri ile vekil memurlar da kadroya geçirilmelidir.
➡️Daha önce 4/C’li iken 4/B’ye geçen ardından da kadroya geçirilen personelin eğitim durumları itibarı ile hak ettikleri unvanlara geçmelerine olanak sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.
➡️3+1 sözleşmeli statü kaldırılmalı, tüm kamu görevlileri kadrolu ve güvenceli biçimde istihdam edilmelidir.
➡️Üniversite mezunu işçilerin de talepleri halinde memur kadrolarına atanmaları sağlanarak kamuda istikrarlı ve sürdürülebilir bir istihdam rejimi oluşturulmalıdır.
➡️ Çalışanların gelir vergisi oranı %15’te sabitlensin” diyoruz.
➡️Yılda iki kez tüm kamu görevlilerine “Bayram İkramiyesi” ödenmesini istiyoruz.
➡️Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilerek, emekli olacak memurların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz.
➡️Yardımcı Hizmetler sınıfındaki personelin bir defaya mahsus olarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesini; Genel İdare Hizmetleri ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan memurlara eğitim durumlarına göre yükselebilecekleri derecelerin kadrosunun verilmesini talep ediyoruz.
➡️Aile kutsaldır. Aile Yılı’nın gereklerine uygun biçimde aile birliği sağlansın, evlilikler teşvik edilsin, doğurganlığı artıracak destekler verilsin, eş durumu, sağlık ve öğrenim özrü önündeki engeller kaldırılsın istiyoruz.
➡️Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları düzenli hale getirilmeli, sözlü sınav kaldırılarak yazılı sınav esas alınmalıdır diyoruz.
➡️Sağlık kurum ve kuruluşlarında ödenen farklı maaş unsurlarından dolayı her ay değişik tutarlarda ücret alan sağlık çalışanlarının sorununun çözümü ve standart bir maaş alması için tek kalem maaş uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz.
➡️Özel hizmet tazminatında yaşanan adaletsizliklerin giderilmesini, özel hizmet tazminat oranlarının unvan bazında eşitlenerek tüm memurlar için yükseltilmesini istiyoruz.
➡️Ek ödeme sorunlarının çözülmesini,
➡️ Şef, mühendis, avukat gibi unvanlarda özlük haklarının düzenlenmesini,
➡️Merkez-taşra uzmanı ayrımının kaldırılmasını,
➡️Zorunlu rotasyon yerine mahrumiyet yeri ve afet bölgelerine özel ödemeler yapılmasını talep ediyoruz.
➡️Fazla mesai ücretinin çalışanın normal çalışması karşılığında aldığı saat başı ücretten az olmayacak şekilde artırılmasını istiyoruz.
➡️ “Ek ders ve nöbet ücretleri artırılmalı” diyoruz.
➡️Geçtiğimiz dönemlerde karar altına alınan konular ilerletilerek sürdürülsün istiyoruz.
➡️399 sayılı KHK’ya tabi olarak çalışan personelin ek ödeme, kurum değişikliği, nakil, vergi adaletsizliği gibi sorunlarının çözülmesi,
➡️Askeri işyerleri ile Emniyet teşkilatında çalışan sivil memurlar ile koruma ve güvenlik personelinin sorunlarının çözülmesi,
➡️Tüm kamu görevlilerinin işçilerde olduğu gibi yemeklerden ücretsiz yararlanması ve yemek hizmeti sunulmayan işyerlerinde yemek ücretinin nakit olarak ödenmesi,
➡️Vatani görevini yapmak üzere ya da doğum yapması nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kamu görevlilerinin sosyal güvenlik primlerinin kurumları tarafından yatırılmaya devam etmesi,söz konusu personele izinleri süresince maaşlarının belli oranında destek ödemesi yapılması,
➡️Bayramlarda ve hafta sonlarında tatil yapamayan kamu çalışanlarının çalışma şartlarının yeniden gözden geçirilmesi,
➡️Fiili hizmet zamlarının yeniden belirlenmesi,
➡️Mobbing uygulamasına maruz kalan personelin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması,
➡️Sosyal güvenlik sisteminin tam bir koruma sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve katılım paylarının azaltılması,
➡️Engelli personelin daha kolay hizmet üretebilmeleri ve çalışma hayatında kendilerine yeterince yer bulabilmeleri için her türlü pozitif ayrımcılık yapılması,
➡️Kadın çalışanlarımızın sorunlarının çözülmesi,
➡️Emekli maaşlarının yükseltilmesi, emeklilere de aile yardımı ve çocuk parası gibi sosyal yardım verilmesi gibi birçok talebi detoplu sözleşme masasına taşıyacağız.
Temel mali taleplerimiz;
➡️2026 yılının tamamı için en düşük dereceli memur için refah payı dahil kümülatif %92,3; ortalama %88,6,
➡️2027 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara %45,2zam olarak özetlenebilir."