Kamu personelinin toplu sözleşme ikramiyesi/ toplu sözleşme desteği ödemeleri 3 ayda bir yapılmaktadır. Ancak 2024 yılı başından itibaren bu uygulama değişecek ve aylık olarak ödeme yapılacaktır.
7. dönem toplu sözleşmede yer alan toplu sözleşme ikramiyesi
7. dönem toplu sözleşmede yer alan ve 2024 ila 2025 yıllarını kapsayan düzenleme şu şekildedir:
"Toplu sözleşme ikramiyesi
MADDE 22- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin;
a) Birinci fıkrasında yer alan "ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge" ibaresi "aylık veya ücretleriyle birlikte aylık 250 gösterge" şeklinde,
b) İkinci fıkrasında yer alan "ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık" ibaresi "aylık" şeklinde,
uygulanır.
(2) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde öngörülen toplu sözleşme ikramiyesi 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenir."
7. dönem toplu sözleşmenin atıfta bulunduğu 375'in Ek 4. maddesi ise şu şekildedir:
"Ek Madde 4 - 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılır.
Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz.
Bu madde uyarınca yapılan ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.
İkinci fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince Resmi Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır."
Anayasa Mahkemesi iptal etti
5/3/2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesinin Esas: 2023/12 nolu kararı gereğince yüzde 2 düzenlemesini içeren 2. fıkra hükmü iptal edilmiştir.
AYM kararı sonrasında kanuni düzenleme yapıldı
Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine, 7524 sayılı Kanun TBMM'den geçirilerek 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. 375 sayılı KHK'nın ek 4. maddesinin ilk fıkrası şu şekilde değiştirildi:
“25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine her ay aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir.”
Kanunun atıfta bulunduğu 7. dönem toplu sözleşme hükmü ise şu şekildedir:
"(2) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde öngörülen toplu sözleşme ikramiyesi 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenir."
7524 sayılı Kanun bağlamında toplu sözleşme ikramiyesinde son durum
TBMM'den geçen 7524 sayılı Kanunda yüzde 2 veya yüzde 1 şeklinde baraj bulunmamaktadır. Buna göre kamu personeline 707*aylık katsayı üzerinden toplu sözleşme ikramiyesi ödenecektir. Toplu sözleşme desteği kalmıştır. 707*0,907796=641,812 TL