,

PTT, KPSS ile personel alım şeklinde değişiklik yaptı

PTT, idari hizmet sözleşmesiyle personel alımında değişiklik yaptı

PTT, KPSS ile personel alım şeklinde değişiklik yaptı

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmeliğinde, 13 Mayıs 2022 tarihi itibariyle değişiklik yapıldı.

Personel alımında daha önce yazılı v mülakata ek olarak uygulamalı sınav da yapılması öngörülmüştü. Uygulamalı sınav kaldırılmıştır.

Ayrıca, KPSS ile personel alımında, sadece geçerliliği devam eden KPSS puanları esas alınacak. Önceki düzenlemede, hangi yılın KPSS puanının esas alınacağına yönelik bir düzenleme bulunmuyordu.

GEÇERLİ KPSS PUANI KULLANILACAK

Yeni düzenleme şu şekildedir:

"MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Pozisyon ve ihtiyaç durumuna göre personel alımı, geçerliliği devam eden KPSS’den bu Yönetmeliğe ekli (II) sayılı cetvelde her bir pozisyon için belirtilen asgari puanı alarak yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlar arasından veya PTT’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda 19 uncu maddede belirtilen şartları sağlayan deneyimli kişiler arasından yapılır.”"

Gazetememur.com olarak önceki yönetmelikle karşılıklı olarak yaptığımız değerlendirmeye göre, bu hüküm gereğince örneğin 13 Mayıs 2022 tarihi itibariyle B grubu kadrolara yapılacak alımlarda geçerliliği devam eden tek sınav 2020 KPSS sınav sonuçlarıdır.

YAZILI SINAVA 20 KATI ADAY ALINACAK

Önceki yönetmelik düzenlemesinde yazılı sınava tüm adaylar alınmaktaydı. Yeni düzenlemeye göre, KPSS'puanına göre yapılan sıralamada en yüksek puan alan 20 katı aday yazılı sınava alınacaktır. Yazılı sınavda en yüksek puan alan 3 katı aday ise sözlü sınava alınacaktır.

İşte yönetmeliğin yeni hükmü:

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16- (1) Sınavlar, alım yapılacak pozisyonun özellikleri dikkate alınarak yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır. Hangi pozisyon unvanları için yazılı ve/veya sözlü sınav yapılacağı ile pozisyon unvanları itibarıyla her bir sınavda aranan asgari başarı puanı bu Yönetmeliğe ekli (II) sayılı cetvelde gösterilmiştir.

(2) Yapılacak sınavın hangi konuları kapsayacağı, sınav sorularının hazırlanması ve basımı gibi hususlar sınav kurulu tarafından belirlenir.

(3) Yazılı sınavlar, alım yapılacak pozisyonun özelliğine göre PTT tarafından yapılabileceği gibi hizmet satın alma yöntemi ile kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırılabilir.

(4) Bu Yönetmeliğe ekli (II) sayılı cetvelde yazılı ve/veya sözlü sınavla alımı yapılacağı belirlenen pozisyonlar için gerekli KPSS puanını haiz olup başvuruda bulunan adaylardan, en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere alım yapılacak sayının yirmi katına kadar aday yazılı sınava, üç katına kadar aday sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınavda, adaylar;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle sözlü sınav gerçekleştirilir.

(5) Adaylar, sözlü sınav için sınav komisyonu tarafından dördüncü fıkranın (a) bendi için kırk puan, (b) ve (c) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için on beşer puan, (ç), (d) ve (e) bentlerinde yazan özellikleri için onar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.

(6) Her bir sınav için bu Yönetmeliğe ekli (II) sayılı cetvelde her bir pozisyon için belirtilen asgari başarı puanının altında kalan adaylar başarısız sayılır.”

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler