BIST 100 9.872,09 %1 Dolar 34,04 %0.02 Euro 38,08 %0.5 Altın Gram 2.830,13 %0.97 Brent Petrol 74,58 %1.28 Bitcoin 62.056,99 %3.07
,

Mülakata karşı vicdanlar ayakta

Cumhurbaşkanı'nın "Kaldıracağız" vaadine rağmen kamuda mülakat skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Yazılıdan düşük alanlar sözlüde yüksek puan verilerek atanıyor, dereceye girenler eleniyor. Devlette liyakati bitirip mağduriyet yaratan yapıya dönük tepkilere kulak tıkanması toplum vicdanını ayağa kaldırdı. Her kesimden 'Utanca son verin, Kul hakkı yemeyin' çağrıları var.

Mülakata karşı vicdanlar ayakta

Kamuoyundaki rahatsızlık artınca Cumhurbaşkanı genel seçimden önce “Mülakatı kaldıracağız” sözü verdi. Ancak beklenen adım atılmadığı gibi mağduriyet yaratan uygulamalar arttı. Hakimlik, kaymakamlık, defterdarlık sınavlarında düşük puan alan kişiler atanırken dereceye giren adaylar elendi. Devlette ehliyeti ve liyakati öldürdüğü gibi toplum vicdanını da isyan ettiren uygulamaya bir son verilmesi için büyük beklenti oluştu.

KAYMAKAMLIK, HAKİMLİK, DEFTERDARLIK SINAVINDA SORU İŞARETLERİ

Genel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuya alımlarda haksızlığa yol açan mülakat sisteminin kaldırılacağını açıkladı. Ancak sandık kalkınca vaat de kürsüde kaldı. 2022'deki kaymakam sınavında sözlüde yüksek puan verilerek atanan isimlerin çoğunun iktidar partisinde önemli mevkilerde yer alan kişilerin yakını olması tepki topladı. Adalet Bakanlığı sınavında 2023'e 93 puanla Türkiye ikincisi olan depremzede Gökhan Kuşçuoğlu sözlüde elendi.

SKANDAL MECLİS'E TAŞINDI: TOPLUM VİCDANI DERİNDEN SARSILIYOR

Son skandal Maliye'de yaşandı. 81 ildeki 'Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı'nda birinci olanlar mülakatta elendi. Düşük puan alanlar ise sözlüden yüksek puan verilerek atandı. Devlet yönetiminde temel kriter olan liyakati yok eden sisteme karşı mağdurlar, sendikalar ayağa kalktı. Muhalefet soru önergesiyle konuyu TBMM'ye taşırken İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu "Bu tablo karşısında toplum vicdanı sarsılıyor, diğer sınavlar da zan altında kalıyor" dedi.

MÜLAKATA KARŞI VİCDANLAR AYAKTA

Hükümetin ‘liyakati sağlama’ gerekçesiyle getirdiği mülakat sistemi haksızlıkların kaynağı oldu. Toplumun geniş kesiminde yaşanan rahatsızlık üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen mayıs ayındaki seçim öncesi mülakatın kaldırılacağı vaadini verdi. Ancak aradan geçen sürede bu yönde bir gelişme yaşanmadı. Tepkileri artıran onlarca örnek kamuoyuna yansıdı. Çarpıcı örnek Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği sınavda yaşandı.

Hataylı bir depremzede olan Gökhan Kuşcuoğlu, 2021’de idari hakimlik sınavında 88.54 puanla 107’nci, 2022’de 83.80 puanla 165’inci oldu. Mülakatlarda elendi. 2023’te ise 93 puanla Türkiye 2’ncisi oldu ve Dikmen Hakimevi’nde Adalet Bakanı Yardımcısı başkanlığındaki heyetin karşısına 7 kişi ile birlikte çıktı. 3 dakika süren sözlü sınavda elendi.

KARAR’a konuşan Kuşoğlu yaşadığı adaletsizliğe ‘Hakim olabileceğimi 3 dakikada nasıl ispatlamam gerekiyor?’ sözleriyle isyan etti. Kuşoğlu tepkisini “Bir yıkımı depremde, bir yıkımı sınavda yaşadım. Devletin adil olmayan mülakatı da öldürüyor” sözleriyle dile getirdi. Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde yapılan kaymakamlık sınavında da tartışmalı tablo oluştu. 200 kaymakam adayının alındığı sınavda yazılı barajı 71.3 olarak belirlendi. Eşiği yakın puanla geçip sözlüden yüksek puan alan adayların aile bağları dikkat çekti. Yazılıyı 71.57 puanla geçip mülakatta 91 alarak Yozgat Boğazlıyan’a atanan Ali Serttaş’ın babasının AK Parti’de belediye başkanlığı yaptığı ortaya çıktı.

Bursa’nın Harmancık ilçesine kaymakam olarak atanan Sevde Nur Mantı’nın babası Ali Mantı’nın da Mülkiye Başmüfettişi olarak görev yaptığı resmi kayıtlara yansıdı. Yazılıda 78 puanda kalıp mülakatta 98 puan alarak Kastamonu’nun İhsangazi ilçesine atanan Neslihan Sönmezoğlu’nun babasının ise Orman Genel Müdürlüğü’nde Bölge Müdürü olduğu anlaşıldı. Soru işaretlerine yol açan bir başka tablo da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı’nda yaşandı. 29 ilde birinci olan adaylar mülakatta verilen düşük puanlarla elendi. Yazılı sınavda 95 ile Kırklareli birinci ve Türkiye ikincisi olan Aleyna Nur K. sözlü sınavda 60 puan verilerek elendi.

Yine 94 puanla İstanbul birincisi Rıdvan Ö. 93 puanla Eskişehir birincisi Ersen Ç, ve 90 puan ile il üçüncüsü Necati Fıstıkçıoğlu da mülakatta kaldı. Liste elenen birincilerle uzadı. 89 puanla Iğdır birincisi olup sözlüde 70 ile elenen Ali Ç. “Ne yazık ki başarıyı cezalandıran sisteme karşı mücadele ediyoruz. Sonuncuyu ilk sırada atamışlar, adalet nerede?” dedi. Malatya’da 85 puan almasına rağmen elenen aday ise yaşadığı hukuksuzluğu “Benden düşük alan 8-9 kişi atandı. Listenin son sırasındaki asıl listeye alınıyor ama il birincisi eleniyor” sözleriyle anlattı. Muhalefet de skandalı Meclis gündemine taşıdı. İYİ Partili Kürşad Zorlu, önergesinde ‘Bu tablo karşısında toplum vicdanı sarsılıyor, başka uygulamalar da zan altında kalıyor’ dedi.

CHP Karabük milletvekili Cevdet Akay da meseleye ilişkin X hesabında yaptığı paylaşımda “İktidar liyakati değil sadakati esas almaya, adaletsizliği her alana yaymaya devam ediyor. Mülakat skandalına her geçen gün bir yenisini ekliyor. Vatandaşlarımızın hakkı gaspedilemez. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e sesleniyoruz; bu adaletsizliği ivedilikle giderin” ifadelerini kullandı.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler