Independentturkish'ten Cihad Arpacık'ın haberine göre, 1998'de şekillenmeye başlanan, 1999'da ise Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) adıyla ilk kez uygulanan merkezi bir sınav olan KPSS, dönemin hükümetinin "personel reformu"nun bir ürünüydü.
KPSS'nin amacı
O dönem Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu olan Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Sınavın amacı devlet memurluğuna gerekli formasyona sahip olan kimseyi almaktır. En iyisini almak, en liyakatlisini" dedi.
"Torpilin" öteden beri var olduğunu belirten Türk, sınavla ilgili "Etkili biri siz işe giresiniz diye devreye giriyor, haliyle o sizin torpiliniz oluyor. İşte onu ortadan kaldırmaya niyetliydik" diye konuştu.
Mülakatın KPSS'de başarılı olanların bir de heyet önüne çıkması olduğunu aktaran Türk, "Bu sohbet şeklinde de olabilir, görevle alakalı soru sorma yöntemi de kullanılabilir. Asıl amaç adayın kendisini sözlü olarak nasıl ifade ettiğini anlamaktır. Ancak son dönemde bunun kötüye kullanıldığı anlaşılıyor. Adalet Bakanlığı yaptığım dönemde mülakat komisyonlarına kesinlikle tavsiyeleri ciddiye almayın talimatı vermiştim" ifadelerini kullandı.
"Maalesef partizan uygulamalar var. İktidar partisine yakın kimselerin etkisiyle o kişilerin göreve getirilmesi yanlıştır" diyen Türk, şunları söyledi:
"Devlet idaresi tarafsız olmalı. Hangi parti iktidarda olursa olsun, devlet yönetimi, bütün vatandaşlara, bütün bir yurda ayrım gözetmeksizin hizmet etmekle görevlidir. Aksi taktirde kamu hizmetleri aksar, bekleneni veremez."
KPSS'yi hayata geçiren kurum mülga edildi
KPSS'yi hayata geçiren kurum olan Devlet Personel Başkanlığı 2018 yılında mülga edildi. Kurum personelinin bir kısmı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bir kısmı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bir kısmı Strateji Bütçe Başkanlığına bir kısmı da Cumhurbaşkanlığına aktarıldı. Kurumsal hafıza silindi.