BIST 100 9.999,54 %-0,30 Dolar 35,63 %0,07 Euro 37,14 %-0,01 Altın Gram 3.151,04 %0,32 Brent Petrol 79,34 %0,05 Bitcoin 105.775,41 %-0,95
,

Yangın yönetmeliğindeki değişiklik felaketi getirdi

Kartalkaya'daki otel yangını, denetimsizlik sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Yıllar önce, inşaatçıların talepleri doğrultusunda iktidar, itfaiyenin denetim ve yetkilerini nasıl kaldırdı? O dönemde yapılan bu değişikliklere tepki gösteren Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, durumu şu sözlerle eleştirmişti: "Avrupa'da, itfaiyenin projeleri incelemediği bir başka ülke yok. Türkiye, bu konuda tek başına. Bu sisteme artık itfaiye demek mümkün değil; bu, tam anlamıyla Tulumbacılığa geri dönüştür."

Yangın yönetmeliğindeki değişiklik felaketi getirdi

Bolu Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 66 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan facia, yangın güvenliği konusundaki ihmalleri yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, yıllar önce yapılan düzenlemelerle itfaiyenin projelere yönelik denetim yetkisinin kaldırıldığına dikkat çekerek, bu değişikliklerin bugün yaşanan felaketlere zemin hazırladığını belirtti.

“İNŞAAT LOBİSİ İSTEDİ, İTFAİYENİN YETKİSİ KALKTI”

2007 yılında yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 2012 yılında yapılan bir düzenlemeyle büyük bir değişikliğe uğradı. O dönemde Resmi Gazete’de yayımlanan bir Bakanlar Kurulu kararıyla, itfaiye birimlerinin projeleri inceleme ve görüş verme yetkisi kaldırıldı.

Yönetmeliğin 6. maddesinde yer alan, “Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır” ifadesi, “Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır” şeklinde değiştirildi. Bu değişiklikle birlikte itfaiyenin projeleri inceleme ve denetim yapma zorunluluğu ortadan kaldırıldı

Uzmanlara göre, bu değişiklik inşaat sektörünün talepleri doğrultusunda gerçekleştirildi. Müteahhitlerin ve TOKİ taşeronlarının baskıları sonucu yapıldığı iddia edilen bu düzenlemeler, yangın güvenliğini ikinci plana attı.

'TULUMBACILIĞA DÖNÜŞ' UYARISI

Konuyla ilgili görüş bildiren İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, o dönemde yaptığı açıklamada bu değişikliklere tepki göstermişti. Yangın ve Güvenlik dergisinin 170. sayısında yer alan değerlendirmesinde Kılıç, “Bu düzenlemelerle itfaiye elemanları projeleri incelemeyecek ve iskân kontrollerini yapamayacak hale getirildi. Artık itfaiyeye denetim yetkisi olmayan bir kurum demek doğru değil, bu durum tulumbacılığa dönüş anlamına gelir” ifadelerini kullanmıştı.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in 6. maddesi 

Eski hali: Binaların yangın algılama ve söndürme projeleri, tesisat projelerinden ayrı olarak hazırlanır. Bir kat alanı 2000 m²'den fazla olan katların tahliye projeleri mimari projelerden ayrı olarak hazırlanır. Tahliye projeleri diğer yapılarda mimari projelerde gösterilir. Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır. Belediye itfaiye birimlerince, projelerde değişiklik veya ilave gerekli görülmesi halinde, istenilen değişiklik veya ilavenin bu Yönetmeliğin hangi maddesine istinaden gerekli görüldüğünün belirtilmesi mecburidir. Yorumlanması gereken, açıklık gerektiren veya belirsiz olan konularda Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alındıktan sonra işlem ve uygulama yapılır.

Yeni hali:Binaların yangın algılama ve söndürme projeleri, tesisat projelerinden ayrı olarak hazırlanır. Bir kat alanı 2000 m²'den fazla olan katların tahliye projeleri, mimari projelerden ayrı olarak hazırlanır. Tahliye projeleri diğer yapılarda mimari projelerde gösterilir. Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır. Yorumlanması gereken, açıklık gerektiren veya belirsiz olan konularda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görüşü alındıktan sonra işlem ve uygulama yapılır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler