BIST 100 9.733,82 %0,18 Dolar 35,45 %-0,04 Euro 36,66 %0,17 Altın Gram 3.056,84 %0,11 Brent Petrol 81,10 %1,48 Bitcoin 99.645,73 %3,33
,
#Memur

Türkeş Güney, kadın memurlar için kalıcı çözümleri sıraladı

Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney basın açıklaması yaptı. “Aile Yılı” ilan edilen 2025 yılında özellikle kamuda görev yapan kadın çalışanların taleplerine ve sorunlarına öncelik verilsin.” dedi.

Türkeş Güney, kadın memurlar için kalıcı çözümleri sıraladı

Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney basın açıklamasında bulundu. Güçlü devlet güçlü aile ile güçlü aile, kamudaki kadın çalışanların sorunlarının çözümü ile mümkün olduğunu söyleyen Güney, 2025 aile yılı çerçevesinde kadın kamu çalışanları için alınması gereken tedbir hakkında önerilerde bulundu.

Türkeş Güney, “Kadınların sivil toplum örgütlerinin yönetim kademelerinde daha fazla yer alabilmelerinin teşviki amacıyla sivil toplum kuruluşlarında temsil oranını artırmak üzere kadınlar için oluşturulan alt komisyonların hukuki bir statüye kavuşturularak, bu komisyonlarda görev alan kadınlarımıza haftada en az 1 gün izin verilmesi için yasal bir düzenleme yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kadın erkek eşitliğine de değinen Türkeş Güney, “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nde yer alan ilkelere uyulmalı; kadının sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için, özellikle politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlar başta olmak üzere bütün alanlarda, erkeklerle eşit olarak insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmaları ve bu hakları kullanmaları sağlanmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Doğum sonrası ücretli analık izninin süresi 1 yıla çıkarılması gerektiğine de değinen Güney, “Doğum yapan ya da bebek sahibi olan kamu görevlilerinin kısmi zamanlı çalışabilmesine imkân sağlamak amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun doğum yapan memurların analık izninin veya kullanması halinde doğum sonrası 2, 4 veya 6 aylık yarım zamanlı çalışma hakkının bitiminden çocuk ilkokula başlayıncaya kadar yarım gün çalışabilme hakkı getiren ek 43. maddesinin ilk fıkrasına uygun yönetmelik düzenlemesi yapılmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu. 

Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney’in 2025 aile yılı çerçevesinde kadın kamu çalışanları için alınması gereken tedbir önerileri şu şekilde:

  • Kadınların sivil toplum örgütlerinin yönetim kademelerinde daha fazla yer alabilmelerinin teşviki amacıyla sivil toplum kuruluşlarında temsil oranını artırmak üzere kadınlar için oluşturulan alt komisyonların hukuki bir statüye kavuşturularak, bu komisyonlarda görev alan kadınlarımıza haftada en az 1 gün izin verilmesi için yasal bir düzenleme yapılmalıdır. 
  • Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nde yer alan ilkelere uyulmalı; kadının sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için, özellikle politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlar başta olmak üzere bütün alanlarda, erkeklerle eşit olarak insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmaları ve bu hakları kullanmaları sağlanmalıdır. 
  • Doğum yapan ya da bebek sahibi olan kamu görevlilerinin kısmi zamanlı çalışabilmesine imkân sağlamak amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun doğum yapan memurların analık izninin veya kullanması halinde doğum sonrası 2, 4 veya 6 aylık yarım zamanlı çalışma hakkının bitiminden çocuk ilkokula başlayıncaya kadar yarım gün çalışabilme hakkı getiren ek 43. maddesinin ilk fıkrasına uygun yönetmelik düzenlemesi yapılmalıdır.
  • Ücretsiz doğum iznine ayrılan personelin maaşının %50’si kurumca karşılanmalı, emekli keseneklerinin tamamı kurum tarafından ödenmelidir.
  • İstihdamda evlilik ve analık sebebiyle kadınlara karşı yapılan olumsuz ayrımın önlenmesi ve etkin çalışma hakkının sağlanması için yasal düzenleme yapılmalıdır.  
  • Kadınların, Devletin her kademesinde, özellikle karar mekanizmaları içinde görev alması, kamu hizmetinin hazırlanması ve uygulanmasına katılması için pozitif ayrımcılık da içeren tedbirler alınmalıdır.  
  • Tüm kamu kurumlarında personele uyum (oryantasyon) eğitimlerinde zorunlu eğitim olarak cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmelidir.
  • Çalışanların işyerlerinde maruz kaldığı psikolojik ve fiziki tacizin önlenebilmesi için kurumların disiplin yönetmeliklerinde caydırıcı hükümlere yer verilmelidir.  
  • Kurumlarda PDR (psikolojik rehberlik birimi) kurulmalıdır.
  • Hamilelik süresince zararlı olduğu kanıtlanan işlerde kadınlara özel koruma sağlanmalı, sağlık ve doğurganlık korunmalıdır.
  • Kreş (0-3,3-6 yaş kreş ve yaşlılar için) hasta, engelli ve yaşlı bakım hizmetlerinin profesyonelce sunulacağı bakım ve rehabilitasyon merkezleri yaygınlaştırılmalıdır.  
  • Kreş ve bakım evi hizmetlerinden yararlanamayan personele, bu hizmetleri dışarıdan karşılayabilmesi için günün şartlarına uygun ekonomik destek sağlanmalıdır.  

Bilge GÜLER /TÜRKGÜN

İlişkili Haberler

Manşetler