BIST 100 9.602,15 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,16 %-0,05 Altın Gram 3.438,12 %0,27 Brent Petrol 74,42 %-2,68 Bitcoin 96.738,30 %1,48
,

TBMM'de yeni grupta Saadet çekincesi

Türkiye'de muhalefet cephesinde yasama çalışmalarında güçlü ses olabilmek amacıyla üç siyasi parti işbirliğiyle grup kurulması girişiminde, Saadet Partisi teşkilatlarında rahatsızlık yaşanıyor.

TBMM'de yeni grupta Saadet çekincesi

CHP listelerinden parlamentoya giren DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin TBMM'de yeni bir grup kurması girişiminde karar aşamasına gelindi.

14 Mayıs'taki parlamento seçiminde Millet İttifakı'nın içinde "üçlü ittifak" modelinde uzlaşma sağlanamamıştı. Şimdi de "parti logosu" ile kendi siyasi varlığını koruma talebi, TBMM'de grup kurulmasındaki en önemli engeli oluşturuyor. Buna karşı "Demokrasi için Birlik Hareketi" gibi bir başka çatı parti kurulması çözüm önerisi olarak masada bulunuyor.

Saadet Partisi içerisinde il başkanlarıyla yapılan değerlendirmede Milli Görüş'ün Necmettin Erbakan ile çalışma arkadaşı olmuş kıdemli isimlerinin, "çatı parti" ortaklığına sıcak bakmadığı öğrenildi.

Yine de üç parti arasında TBMM'de en azından belirli sayıda milletvekili verilerek 21 kişilik yeni siyasi parti kurulması girişiminde ilerleme sağlandı. Her partiden bazı vekillerce kendi parti adlarını TBMM'de korumak üzere çatı partiye geçmemeleri öngörüldü.

14 Mayıs genel seçiminde DEVA Partisi 15 milletvekili, Gelecek Partisi 10 milletvekili ile Saadet Partisi 10 milletvekili çıkarmıştı.

"AK Parti'ye en iyi muhalefeti biz yapabiliriz"

TBMM'de çatı parti ile Meclis Başkanlık Divanı'nda ve komisyonlarda sandalye edilmesi önemli kazanım olarak vurgulandı. Ancak asıl mesele "söz alma, kürsüde konuşma süresi" olarak işaret edildi.

Her üç siyasi parti de eğer parti grubu kurulabilirse 1 veya 2 dakika ile sınırlanacak her milletvekiline tanınmış bireysel söz hakkı yerine siyasi parti grubu adına konuşma süreleri ile muhalefet etmek gerektiği görüşünde ortaklaştı.

Bu noktada bazı kurmaylarca "AK Parti'nin nasıl yaklaşım sergileyebildigini en iyi bizler biliyoruz. Bazılarımız o partide yıllarca görev aldı. En iyi muhalefeti TBMM'de kuracağımız çatı parti yapacaktır. Biz kürsüde söz almamız AK Parti'yi diğer parti temsilcilerinden çok daha fazla rahatsız edecektir" yönünde ifadeler kullandı.

DEVA ile Gelecek'in birleşmesi asıl hedef mi?

DEVA Partisi ile Gelecek Partisi arasında "organik birleşme" ihtiyacı da her iki parti kurmaylarınca dile getirildi. Bunun grup oluştuğunda kolaylaşacağı görüşü var.

DEVA Partisi tarafınca 81 ilde il teşkilatı bulunduğu ve 14 Mayıs öncesi veya sonrasında istifalar yaşanmadığı vurgulandı. Gelecek Partisi'nde ise istifalar yaşandığı da anımsatılarak, "birleşme" denildiğinde Ankara merkezinde ve kurmaylar ile milletvekilleri düzeyinde sorun olmayacağı ancak il-ilçe teşkilatlarında kolay olmayacağı işaret edildi.

DEVA Partisi, birleşme adresini kendi çatısı altında öngörüyor ve pek geri adım atacak görünmüyor iken burada "liderlik" meselesi kilit noktayı oluşturuyor.

DEVA Partisi ile Gelecek Partisi'ni tek çatıda birleştirmede Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu'nun tutumu belirleyici olacak görünüyor.

Yıldız YAZICIOĞLU / VOA Türkçe

İlişkili Haberler

Manşetler