TBMM, genel seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun sonucu beklenmeksizin açılacak. Bu durum, AKP listesinden aday gösterilen ve vekil seçilen bakanların durumunu tartışma konusu haline getirdi.
Anayasa'nın 106. maddesine göre bakan olarak atanan vekilin TBMM üyeliği sona eriyor. Bu nedenle bakanların da milletvekili yemini etmeleriyle birlikte bakanlıkları son bulacak. T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun iddiasına göre, bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu sonuçlanana kadar bakanlık koltuklarının boş kalacağı için formül arayışına girildi.
Buna göre bakanların ikinci tur bitene kadar mazbata almamaları ve yemin etmeyerek beklemeleri formülü bulundu. Böylece cumhurbaşkanı seçilene kadar bakanlar görevlerini sürdürecek.
Anayasa'da, “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer” hükmü yer alıyor. Buna göre, bir bakanın da vekil seçilmesi halinde bakanlık görevinin son bulacağı belirtiliyor.
Bu durum, ikinci tur bitene kadar bakanlık koltuklarının boş kalması sonucunu doğuracaktı. Ancak AKParti’de bu konuda, “Yemin törenine katılmayarak beklemeleri” formülü geliştirildi. Milletvekilliği mazbata alınması ve yemin edilmesiyle resmen başladığı için bakanlar, cumhurbaşkanlığı ikinci turu bitene kadar koltuklarında kalabilecek.
İÇ TÜZÜK NE DİYOR?
Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’ne göre, TBMM, genel seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu beklenmeden açılacak.
İç tüzükte, Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklamasını takip eden üçüncü günde, saat 14.00’te TBMM’nin çağrısız toplanacağı hükmü yer alıyor. YSK’nın da salı günü itirazları sonuçlandırarak sonuçları açıklaması gerekiyor. Buna göre ilk toplantıda milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak.