Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş TV5 canlı yayınında ekrana gelen “Buyurun Başlıyoruz” programında hakim ve savcıların maaşlarındaki durumu değerlendirdi.
Hakim ve savcı maaşları da eridi
Türkiye’de adalet sağlamaya çalışan birçok hakim ve savcıların maaşları da nisan ayı itibariyle yoksulluk sınırı olarak açıklanan 33 bin 754 liranın altında kaldı.
Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan hakim ve savcıların maaşlarının yoksulluk sınırı olan 33 bin liranın altında kaldığını belirten Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, “Şimdi hakim ve savcıları düşünün. Binlerce hakim ve savcı var. Bu hakim ve savcılar 33 bin liralık yoksulluk sınırının altında maaş alıyor ve bu hakim ve savcılar Türkiye'de adaleti tesis edecekler. İşte burada yara büyük…” dedi.
Hakim ve savcılılar yoksulluk sınırı altında maaş alıyor, burada yara var
Mustafa Kurdaş şöyle devam etti:
“1 Mayıs İşçi Bayramı normalde. 1 Mayıs'ta işçinin sevinç günüdür, coşkulu olduğu bir durumdur. Eğer bir ülkede işçi bayramı resmen kutlanıyorsa, işçiler için bütün Türkiye bayram ediyorsa herhalde çalışanın alın terinin bir karşılığı olması gerekir yani açlık sınırının altında emekçi varsa ki emekçiler neredeyse açlık sınırınınaltında, hatta asgari ücretten fazla alan emekçiler de işçilerde bir şekilde açlık sınırının altında. Nasıl bir bayram ki biz bir taraftan 1 Mayıs resmi Bayram ilan ediyoruz ama o işçinin evinde slında yas var, geçim sıkıntısı var, kaygılar var endişeler var, ay sonunu getirememe gibi ne yapacağını bilemeyen çaresizlik var.
Siz hiç kaygının, endişenin, çaresizliğinin hakim olduğu bir kalpte bir ruhta bayram sevincinin yaşanması mümkün mü? İşte o yüzden 1 Mayı’ı işçi bayramı gibi kutluyorsak herhalde o ülkede işçinin aldığı ücretin, refah seviyesinin yüksek, bakın açlık demiyorum yoksulluk demiyorum refah payı alan bir ücretle geçiniyor, hayatını mutlu bir şekilde, başka desteklere gereksinim olmaksızın, endişesiz ve kaygısız yaşıyor olması gerekir.
Şimdi yoksulluk ücreti 33 bin lira. Birçok hakim bugün 30 bin liralık bir ücretle çalışıyor. Bakınız yoksulluk sınırı… Bbiz genellikle alt limit maaşı konuşuyoruz, emekliliyi konuşuyoruz, işçiyi konuşuyoruz, asgari ücretliyi konuşuyoruz ama baktığımız zaman bir toplumun en önemli kesimlerini ifade edebilecek doktorların maaşları yeni bir düzenleme geliyor ve birçok kesimin maaşları bile aslında yoksulluk sınırın altında.
Şimdi hakim ve savcıları düşünün. Binlerce hakim ve savcı var. Bu hakim ve savcılar 33 bin liralık yoksulluk sınırının altında maaş alıyor ve bu hakim ve savcılar Türkiye'de adaleti tesis edecekler. İşte burada yara büyük aslında öyleyse meseleyi sadece asgari ücretle de emekli ile de işçi ücreti ile de değil topyekün Türkiye'de aslında büyük bir problemle yüz yüze olduğumuzu da hatırlamış olalım.
Siz eğer adaleti dağıtan mekanizmada da geçim sıkıntısı, yoksulluk sınırının altında bir meblağı veriyorsanız işte orada adaleti tesis etmek vicdan ve cüzdan arasında sıkışmışlık söz konusu olabilir.”
Hatta gazeteciler için de söylüyorum
“İnsanların üretebilmeleri için zihinleri rahat olması gerekir” diyen Mustafa Kurdaş, “Bir gazeteci içinde öyle. Ben kendi meslektaşlarım içinde söylüyorum. Hatta kendi kurumumun gazetecileri içinde söylüyorum. Sonuçta kamuoyu inşa ediyorsunuz, dördüncü kuvvetsiniz öyle tarif ediliyor. Bir toplumda bir millete bir devlete yön veriyorsunuz olayları analiz ediyorsunuz, tahlil ediyorsunuz, sayfanıza çağırıyorsunuz ama kurumlarınızda verebildiğiniz rakamlar yoksulluk sınırının altında hatta açlık sınırının altında rakamlarda söz konusu mu söz konusu.” ifadelerini kullandı.