,

EYT'nin bütçeye yükü nedeniyle, vergiler yüzde 122 oranında artırıldı

EYT'nin bütçeye olan yükünün karşılanabilmesi amacıyla yeniden değerleme oranı olan yüzde 112 oranı değiştirilmedi.

EYT'nin bütçeye yükü nedeniyle, vergiler yüzde 122 oranında artırıldı

Yeniden değerleme oranı yüzde 122,92 çıkmıştı. Gazetememur.com hesaplaması için tıklayınız.

TÜİK'in her ay yayımladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE) göre belirlenen Yeniden değerleme oranı; vergi oranları, pasaport ve sürücü belgesi başta olmak üzere değerli kağıtlardaki artış oranlarını belirleyen önemli bir göstergedir.

Cumhurbaşkanının, enflasyonu artırmaması amacıyla yeniden değerleme oranını yarı oranında uygulamaya koyabileceği uzun süredir medyada yer almaktaydı. Vergi Usul Yasası’na göre Cumhurbaşkanının bu oranı yüzde 50 oranında artırma veya azaltma yetkisi bulunuyordu.

Ancak, EYT'deki yaş sınırının kaldırılması ve 2,5 milyon kişinin emekli olma ihtimalinin ortaya çıkması sonrasnda, yeniden değerleme oranındaki azaltma yetkisi Cumhurbaşkanlığınca kullanılmadı.

- EYT'ni yıllık yükü 100 milyar TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT'nin yıllık yükünün 100 milyar TL olacağını söylemişti. Tıklayınız.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerinin 4 trilyon 470 milyar lira, bütçe gelirlerinin 3 trilyon 810 milyar lira olmasının öngörüldüğünü bildirdi. Oktay'ın açıkladığı rakamlara göre 2023 yılında bütçe açığının 659,5 milyar TL olması bekleniyor. Bu rakamlara göre EYT, bütçe açığını 6'da bir oranında artırmaktadır.

- EYT'nin yükü nedeniyle yeniden değerleme oranı aynen uygulandı

İşte EYT'nin ortaya çıkardığı yükten dolayı vergiler, harçlarda, noter ücretler, pasaport bedelleri, otoyol geçiş ücretleri, başta olmak üzere bir çok vergisel kalem yüzde 122 oranında artırılmıştır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler