BIST 100 9.602,16 %-2,09 Dolar 36,42 %0,38 Euro 38,14 %-0,05 Altın Gram 3.438,11 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.803,93 %1,55
,

Bakan Tunç: Denetimli serbestlik uyuşturucu kaynaklı suç oranını düşürdü

Uyuşturucu Madde Sempozyumunda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “netimli serbestlik kapsamında yapılan faaliyetlerin sonuçlarını sürekli takip ediyoruz. Bu kapsamda, denetimli serbestlik uygulanan kişilerin 5 yıl içerisinde yeniden uyuşturucu kaynaklı suç oranı, 2018 yılında yüzde 33,50 iken; 2023 yılında yüzde 19,50'ye düşmüştür" dedi.

Bakan Tunç: Denetimli serbestlik uyuşturucu kaynaklı suç oranını düşürdü

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin Kavacık Güney Kampüsü'nde organize ettiği 'Uyuşturucu Madde Sempozyumu'na katıldı. Programa Yılmaz Tunç'un yanı sıra Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sempozyumun ikinci gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren Tunç, madde bağımlılığının en tehlikeli bağımlılıkların başında geldiğini ve Adalet Bakanlığı olarak uyuşturucu ile mücadelede; uyuşturucunun imali, ticareti ve kullanımının cezalandırılması ve cezasının infazı hususlarını yakından takip edildiğinin altını çizdi.

‘DEVLET, HERKESİN HAYATINI BEDEN VE RUH SAĞLIĞI İÇİNDE SÜRDÜRMESİNİ SAĞLAMAK YÜKÜMLÜLÜĞÜ ALTINDA’

“Uyuşturucu ile mücadele konusunda Anayasamız devlete önemli yükümlülükler yüklemektedir" diyerek sözlerine başlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Devletin özellikle gençleri ve toplumu alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alacağına yönelik anayasamızda önemli bir düzenlememiz var. Anayasamızın ilgili maddelerinde devlet, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak yükümlülüğü altında. Bu yükümlülük açısından etkin yasal düzenlemeler ve caydırıcı cezalar uyuşturucu madde suçunun işlenmesini önlemede ve toplumun bu tür bağımlılıklardan korumada önemli bir role sahiptir. 2005 öncesinde uyuşturucu kullanma suçu ile ilgili denetimli serbestlik uygulaması bulunmamaktaydı. 2005 yılında yeni Türk Ceza Kanunuyla, uyuşturucu madde kullanan kişi hakkında, infaz aşamasında tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirine hükmolunacağını düzenledik. 2006 yılında yaptığımız düzenlemeyle uyuşturucu madde kullanma suçundan dava açıldığında, tedavi ve denetimli serbestlik uygulanabileceğini düzenledik. 2014 yılında 6545 sayılı Kanunla ise, uyuşturucu madde kullanan kişiler hakkında denetimli serbestlik kararının soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı tarafından verilmesi imkanı getirdik. Böylece tedavi uygulamasını infaz evresinden önce kovuşturma evresine, daha sonraki düzenleme ile de soruşturma evresine çekerek derhal tedaviye başlanmasını amaçladık" ifadelerini kullandı.

‘DENETİMLİ SERBESTLİK UYGULAMASI İLE SUÇ ORANI YÜZDE 33,50 İKEN YÜZDE 19,50’YE DÜŞMÜŞTÜR’

Uygulamanın denetimli serbestlik müdürlükleri ile alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezleri aracılığıyla yürütüldüğünü söyleyen Bakan Tunç, “Denetimli serbestlik sisteminin kurulduğu 2005 yılından bu yana denetimli serbestlik müdürlüklerine toplam 1 milyon 593 bin 756 tedavi ve denetimli serbestlik kararı gelmiş olup halen 71 bin 478 kararın infazına devam edilmektedir. Denetimli serbestlik sisteminin kurulduğu 2005 yılından bu yana ise toplam 1 milyon 303 bin 640 kişiyle bireysel görüşme, grup çalışması, seminer ve benzeri eğitim ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yükümlülerin bağımlılıkla mücadele sürecine ailelerinin dâhil edilmeleri de gerçekleştirilen çalışmaların etkinliğini artırmada son derece önemlidir. Bu nedenle ailelere yönelik de bireysel görüşmeler ve aile eğitim programları düzenlenmekte, ev ziyaretleri gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda sadece 2023 yılında yapılan çalışmalarda 10 bin 366 aileye ulaştık. Denetimli serbestlik kapsamında yapılan faaliyetlerin sonuçlarını sürekli takip ediyoruz. Bu kapsamda, denetimli serbestlik uygulanan kişilerin 5 yıl içerisinde yeniden uyuşturucu kaynaklı suç oranı, 2018 yılında yüzde 33,50 iken; 2023 yılında yüzde 19,50’ye düşmüştür" dedi.

Kaynak : DHA

İlişkili Haberler

Manşetler