,

Yüksek enflasyona rağmen alışveriş neden azalmıyor?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, yüksek kur ve enflasyona rağmen alışveriş merkezlerinin dolu olmasıyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Yüksek enflasyona rağmen alışveriş neden azalmıyor?

Kur ve enflasyondaki artış devam ederken, vatandaşların alım gücü her geçen daha da düşüyor.

 Kur ve enflasyondaki artış vatandaşların alım gücünü her geçen gün daha da düşürürken, AVM, kafeler ve restoranlar en yoğun günlerini yaşıyor.

 Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda konuya ilişkin "Yüksek Enflasyona Karşın Piyasa Nasıl Canlı Olabiliyor?" başlığıyla bir yazı yayımladı.

 Eğilmez yazısında "Türkiye ekonomisinin rekor düzeyde kur artışı ve enflasyon yükselişi yaşadığı bir ortamda piyasadaki canlılık nasıl açıklanabilir?" diye sordu. Eğilmez, kur artışı ve enflasyon yükselişi olduğunda normal koşullarda talepte düşüş olması gerekirken tam tersi durumun yaşandığını, talep ve dolayısıyla harcamalarında yükseldiğini kaydetti.

 Durumun her ne kadar çelişkili gibi göründüğünü vurgulayan Eğilmez, aslında durumda bir çelişki olmadığı şu sözlerle açıkladı:

 "Çünkü kurun ve enflasyonun sürekli arttığı ortamda tüketiciler, ileride, bugünkü fiyatlarla bu malları bulamayacaklarını düşünerek, bugünden satın almaya yöneliyorlar (öne çekilmiş talep etkisi.) Böylece piyasada talep, arzı aşınca fiyatlar daha da yükseliyor, fiyatlar yükseldikçe de talep artıyor."

 Eğilmez, vatandaşı tasarruf yerine harcamaya yönlendiren bir başka nedenin ise "faiz oranlarının enflasyon oranının altında olması" olduğunu öne sürdü.

 Eğilmez'in bloğunda yayınladığı yazısında şu ifadeler yer aldı:

 "Türkiye ekonomisinin rekor düzeyde kur artışı ve enflasyon yükselişi yaşadığı bir ortamda piyasadaki canlılık nasıl açıklanabilir?

Kur artışı ve enflasyon yükselişi olduğunda normal koşullarda talepte düşüş olması gerekirken tam tersi oluyor, talep ve dolayısıyla harcamalar yükseliyor. Bu durum, fiyat artışının talepte düşüşe yol açacağını öne süren talep yasasıyla çelişkili gibi gözükse de aslında ortada bir çelişki yok. Çünkü kurun ve enflasyonun sürekli arttığı ortamda tüketiciler, ileride, bugünkü fiyatlarla bu malları bulamayacaklarını düşünerek, bugünden satın almaya yöneliyorlar (öne çekilmiş talep etkisi.) Böylece piyasada talep, arzı aşınca fiyatlar daha da yükseliyor, fiyatlar yükseldikçe de talep artıyor.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler