Depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yerlerde, arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerine, bir defaya mahsus olmak üzere, canlı hayvan ve besleme amaçlı şeker yardımı yapılacak.
Olağanüstü Hal Kapsamında Tarım Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yerlerde, arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerine, bulundukları bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, verimliliğini artırmak ve hayvan sağlığı ile refahını temin etmek amacıyla, bir defaya mahsus olmak üzere canlı hayvan ve besleme amaçlı şeker yardımı yapılacak.
Deprem nedeniyle telef olan hayvanların tespiti Tarım ve Orman Bakanlığınca ilgili il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca gerçekleştirilecek.
Tespiti yapılan hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Bilgi Sistemi'nde kayıtlı olması gerekecek.
Besleme amaçlı şeker dağıtılacak arılı kovanların miktarı ise Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Kayıt Sistemi'nden alınacak.
Depremden zarar gören yetiştiricilere, ilgili il/ilçe hasar tespit komisyonu tarafından telef olduğu tespit edilen arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sayısı kadar canlı hayvan desteği yapılacak.
Arıcılar için, bir defaya mahsus olmak üzere, kovan başına 4 kilograma kadar besleme amaçlı şeker desteği sağlanacak.
**********
CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
OLAĞANÜSTÜ HAL KAPSAMINDA TARIM ALANINDA ALINAN TEDBİRLERE İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
Kararname Numarası: 135
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin amacı, 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında tarım alanında bazı tedbirlerin alınmasıdır.
Depremden zarar gören yetiştiricilere hayvan ve şeker yardımı yapılması
MADDE 2- (1) 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yerlerde, arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerine, bulundukları bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, verimliliğini artırmak ve hayvan sağlığı ile refahını temin etmek amacıyla, bir defaya mahsus olmak üzere, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde canlı hayvan ve besleme amaçlı şeker yardımı yapılır:
a) Deprem nedeniyle telef olan hayvanların tespiti, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilgili il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca yapılır. Tespiti yapılan hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Bilgi Sisteminde kayıtlı olması gerekir. Besleme amaçlı şeker dağıtılacak olan arılı kovanların miktarı ise Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Kayıt Sisteminden alınır.
b) Depremden zarar gören yetiştiricilere, ilgili il/ilçe hasar tespit komisyonu tarafından telef olduğu tespit edilen arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sayısı kadar canlı hayvan desteği yapılır.
c) Arıcılar için bir defaya mahsus olmak üzere kovan başına 4 kilograma kadar besleme amaçlı şeker desteği yapılır.
ç) Büyükbaş, küçükbaş canlı hayvanların, arılı kovanların temini ve dağıtımı Tarım ve Orman Bakanlığınca kuruluşuna izin verilen yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılır.
d) Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinden temin edilen şekerin dağıtımı il tarım ve orman müdürlükleri ve/veya Tarım ve Orman Bakanlığınca kuruluşuna izin verilen yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılır.
e) Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden veya yetiştiricilerden temin edilen kanatlı hayvanların dağıtımı il tarım ve orman müdürlükleri ve/veya yetiştirici aracılığıyla yapılır.
f) Tarım ve Orman Bakanlığına iletilen icmal listeleri Bakanlık tarafından onaylanır ve ödemeye esas miktarlar ilgililerin hesabına aktarılır.
(2) Bu madde kapsamında yapılacak yardımlara ilişkin ödemeler için gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan bütçe ödeneğinden ve gerekmesi durumunda aktarılacak ilave ödeneklerden karşılanır.
(3) Bu madde kapsamında desteklemelerin yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye, gerekli tedbirleri almaya ve uygulamadaki tereddütleri gidermeye Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 3- (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 4- (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
11 Mart 2023
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI