,

Kontenjan Kararnamesinde OHAL Bölgesine personel naklini kolaylaştıracak hükümler konmalı

Deprem felaketinin yaşandığı 10 il ve bu ile bağlı tüm ilçelerde çok sayıdakamu görevlisi hayatını kaybetti. Devletin işlerliğini tekrar sağlamak için buralara naklen personel aktarımınında önü açılmalı.

Kontenjan Kararnamesinde OHAL Bölgesine personel naklini kolaylaştıracak hükümler konmalı

2 sayılı Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “(1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren kurum ve kuruluşlarının; memur ve öğretim elemanı kadrolarına açıktan veya diğer kurum ve kuruluşlardan nakil suretiyle yapabilecekleri yıllık atama sayısı, bu sayı sınırlamasına tabi tutulmayacak atamalar ile uygulamaya ilişkin hususlar, öğretim elemanları için Yükseköğretim Kurulunun görüşü alınmak suretiyle Cumhurbaşkanınca belirlenir.” hükmü gereğince her yıl açıktan ve naklen memur alımlarına ilişkin sayılar Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenmektedir.

2023 yılına ait Kontenjan Dağılım Kararı henüz yayınlanmadı. Ancak bu Karar 2022 yılından başlayarak sadece Kamu Personel Bilgi Sistemi üzerinden kurumlara duyurulmaktadır.

Gazetemiz kaynaklarına göre henüz kurumlara gönderilmemiştir.

10 ili kapsayan deprem sonrasında bölgedeki ekonomik ve sosyal hayat büyük yara aldı. Yüz binler başka illere dağıldı.

Bölgedeki sosyal ve ekonomik hayatı canlandırmak için tüm tedbirler düşünülmekte olduğu kamuoyunda paylaşılıyor.

OHAL Kararmamesi "geçici görevlendirmeyi" kapsıyor

Geçici süreli görevlendirme

İlgiili Madde:

MADDE 2- (1) Kamu kurum veya kuruluşlarında görev yapanlar ilgili mevzuattaki şartlara ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, olağanüstü halin gerekli kıldığı durumlar sebebiyle olağanüstü hal kapsamındaki illerde ihtiyaç duyulan birim veya hizmetlerde görevlendirilebilir.

(2) Birinci fıkraya göre kurumlar arası görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kuramlarından alırlar ve görevlendirildikleri süre boyunca kuramlarından aylıklı izinli sayılırlar. Geçici görevlendirilenlerin özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır. Bunların geçici görevlendirildikleri kurumda geçirdikleri süreler kendi kuramlarında geçirilmiş sayılır. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır. Bu maddeye göre görevlendirilenler, görevlendirildikleri kuramların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

Naklen geçiş kolaylaştırılmalı

Deprem felaketinde çok sayıda kamu görevliside hayatını kaybetti. Buradaki kamu kurumlarının ivedilikle ayağa kalkması hayati önem arz etmektedir.

Cumhurbaşkanlığının yayınlayacağı Karar’da bu bölgelere naklen geçmek isteyen personele ilişkin kolaylık gösterilmesi, bunların kontenjan sınırına tabi tutulmaması gibi bir seçeneğinde dikkate alınmasında fayda olacağını düşünmekteyiz.

Bölgenin tekrar eski canlılığına kavuşması tüm Türkiye için fayda sağlayacaktır.

 

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler