Görüşmede, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, acil çözülmesini bekledikleri 6 sorunu yeni MEB Bakanı’na sunduklarını duyurdu.
Seçimlerin ardından yeni bakanlar atanırken, yeni atanan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i ziyaret eden Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki heyet eğitimin sorunlarını Bakan’a aktardı. Ziyarete ilişkin bir açıklama yapan Yalçın, Bakan Tekin’e eğitimde var olan ve acil olarak çözülmesi gereken sorunları maddeler halinde aktardıklarını ifade etti.
BAKANLIĞIN SOMUT VE HIZLI ADIM ATMASI BEKLENİYOR
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, Genel Başkan yardımcıları Mesut Öner, Abdülaziz Aydın, Muammer Karaman, Ramazan Çakırcı ve Ali Deniz, Millî Eğitim Bakanı olarak atanan Yusuf Tekin’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette, Bakan Tekin’e yeni görevinde başarılar dileyen Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen’in millî eğitim politikalarına, eğitim çalışanlarının güncel sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin tespit ve görüşlerini Bakan Tekin ile paylaştı. Yalçın, sorunların çözüme kavuşturulması için bakanlığın güçlü desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Yalçın, görüşmede, yönetici görevlendirme takvimi, alan değişikliği gibi ivedi olarak karara bağlanması gereken konularda bakanlığın somut ve hızlı adımlar atmasını beklediklerini kaydetti.
ŞUBE MÜDÜRÜ VE ŞEFLERİN ÖZLÜK HAKLARI DÜZENLENMELİ
Acil olarak çözülmesi gereken sorunları 6 madde halinde sıralayan Yalçın, başta Şube Müdürü ve Şefler olmak üzere yönetim hizmetleri kadro grubuna yetersiz özlük hakları ile çalıştığını belirterek, “Şube müdürleri ve şeflerin özlük hakları, sorumlulukları ekseninde iyileştirilmeli, rotasyondan kaynaklanan sorunlar çözülmeli; öğretmen iken sonrasında şube müdürlüğü kadrolarına atananlara uzman ve başöğretmenlik için başvuruda bulunma hakkı tanınmalıdır” dedi.
BÜTÜN ÖĞRETMENLERİ KAPSAYAN BİR MESLEK KANUNU GEREKLİ
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun önemli bir adım olmasına rağmen meslek kanunu nitelendirmesine yetersiz olduğunu belirten Yalçın, Kanunun düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, öğretmenlerin ve eğitim camiasının asıl beklentisinin resmi veya özel kurum fark etmeksizin, okul yöneticilerinin de özlük haklarını kapsayan ve bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanunu olduğunun altını çizdi.
ATAMA KONUSUNDA GEREKLİ GİRİŞİMLER BAŞLAMALIDIR
Öğretmen atamalarına ilişkin sorunlar da dile getiren Yalçın, hâlâ önemli bir seviyede öğretmen ihtiyacının olduğuna dikkat çekerek, “En az 120 bin öğretmene daha ihtiyaç vardır. Ancak atama bekleyen öğretmen adayı sayısı bunun katbekat üzerindedir. Eğitim çağındaki nüfusun azalmaya başladığı gerçeği karşısında büyük sayıda öğretmen atama döneminin sonuna gelindiği görülmektedir. Bu durum önümüzdeki yıllarda, ‘atanamayan ve atama bekleyen öğretmen’ sorununun oldukça ciddi bir mesele olarak bakanlığın ve siyasi iradenin önünde durduğunu göstermektedir. Bakanlık bu konuda şimdiden gerekli girişimleri başlatmak ve önlem almak zorundadır” dedi.
EĞİTİM PLANLAMA SÜREÇLERİ AKSIYOR, TAKVİM AÇIKLANMALI
Eğitim yönetiminde temel problemin yönetici seçme ve atamada ki belirsizlik olduğunu ifade eden Yalçın, temel parametrelerin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yalçın, yönetici görevlendirme takviminin hâlâ açıklanmadığının da altını çizerek, “Zaman ilerliyor, ancak takvimin açıklığa kavuşmaması, hem yönetici adaylarını hem mevcut yöneticileri belirsizliğe sürükleyerek eğitim çalışanları arasında kaygı oluşturup eğitim planlama süreçlerini aksatıyor” diye konuştu.
DEPREMİN YARALARI SARILMALI
Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşturduğu yıkımı hatırlatan Yalçın, depremin ardından en büyük hasarın eğitim alanında oluştuğunu ifade ederek, deprem sonrası eğitimcilerde, öğrencilerde oluşan maddi ve manevi hasarların eğitim ve öğretimi sekteye uğrattığını belirtti. Yalçın, “Yeniden inşa ve kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde bölgedeki eğitim kurumu ihtiyacı ve konumları hızla tespit edilerek eğitim kurumu ihtiyacı giderilmeli, mevcut kurumların altyapıları ve kapasiteleri güçlendirilmelidir. Depremden etkilenen il ve ilçelerdeki bütün eğitim kurumları, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı kapsamında değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
YER DEĞİŞTİRME HAKLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME GEREKLİ
Öğretmenlerin mazeretli yer değişikliği taleplerine bakanlığın sessiz kaldığına dikkat çeken Yalçın, bakanlığın sessiz kalmasının öğretmenleri olumsuz etkilediğini belirterek, bir an önce beklentilerin karşılanması gerektiğine dikkat çekti. Yalçın, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçişinde de oluşacak yer değişikliği mağduriyetlerini hatırlatarak, 652 sayılı KHK’da kadroya geçen öğretmenlerin kadroya geçiş sonrası 1 yıl beklemesine ilişkin şartın soru işaretlerine neden olduğunu belirtti. Yalçın, kadroya geçirilen öğretmenlerin yer değişikliği konusunda ‘sözleşmelilikte 3 yılını doldurma’ şartının aranmadan hakkından istifa etmesi gerektiğine dikkat çekti.