BIST 100 9.949,00 %0,33 Dolar 35,17 %-0,16 Euro 36,76 %-0,21 Altın Gram 2.977,99 %0,50 Brent Petrol 73,43 %-0,22 Bitcoin 95.542,55 %-2,93
,

Okulların temizlik krizini “zam” çözdü! İşçinin cep harçlığı 833 TL oldu

Okulların temizlik krizi İş gücü Uyum Programı’ adı altında çalıştırılan personelin günlük ücretlerine yapılan zam ile çözüldü.

Okulların temizlik krizini “zam” çözdü! İşçinin cep harçlığı 833 TL oldu

Engelli, yaşlı ve hasta ile çocuk bakımı gibi alanlarda ‘İş gücü Uyum Programı’ adı altında çalıştırılan personelin günlük ücretleri artırıldı. Okullarda yeterli temizlik personeli bulunmaması sebebiyle yaşanan kriz de bir süre önce ‘İş gücü Uyum Programı’ kapsamında takviye personelin görevlendirilmesi ile aşılmak istenmişti.

- Cep harçlığı tutarı 833 lira oldu

Programa göre, haftada üç gün çalışacak personele günlük asgari ücret olan 566 lira ‘Cep harçlığı’ adı altında ödeme yapılıyor. Ancak ücretin çok düşük olduğu gerekçesiyle hem okullarda da hem da başka kurumlarda programa yeterli başvuru yapılmadığı belirtiliyordu. Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile program kapsamında çalışacaklara günlük asgari ücretin üzerinde ödeme yapılması kararlaştırıldı. Yeni düzenlemeye göre ödemenin günlük asgari ücretin 1,25 katından fazla olmayacağı öngörüldü. Böylece, cep harçlığı adı altında ödenecek tutar 833 liraya çıkarıldı. 

İşte Resmi Gazetede yayımlanan İşgücü Uyum Programı düzenlemesi:

MADDE 1- 29/8/2024 tarihli ve 32647 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşgücü Uyum Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) İlk dört hafta sonrasında haftalık yararlanma süresi en fazla yirmi iki buçuk saat ve üç gün olarak uygulanır.”

“(13) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve üniversiteler ile düzenlenecek programlarda, birinci fıkrada yer alan yararlanma süresine ilişkin hükümler ile sekizinci fıkrada yer alan eğitimlerin ilk dört hafta içerisinde verilmesine ilişkin hükümler uygulanmayabilir. Bu programların haftalık yararlanma süresi en fazla yirmi iki buçuk saat ve üç gün olarak uygulanabilir. Programın yararlanma süresinin bu şekilde uygulanması halinde, meslek edindirmeye hazırlık eğitimleri ve/veya kişisel gelişim eğitimleri, programın son iki haftasından önce verilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Katılımcılara yapılacak günlük cep harçlığı tutarı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Ancak bu tutar 4857 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret tutarının 1,25 katının üstünde olamaz.”

Eski 12/1 fıkrası şu şekildeydi: (1) Katılımcılara yapılacak günlük cep harçlığı tutarı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Ancak bu tutar 4857 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret tutarının üstünde olamaz.

MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü yürütür.

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler