Öğrenci yurdu yapılması şartıyla Ankara Kaleiçi’ndeki arsasını Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağışlayan eski bürokrat ve akademisyen Orhan Kalkan, yurdun öğretmenevine dönüştürülmesi nedeniyle MEB’e ve Ankara Valiliği’ne açtığı davayı Mayıs ayında kazandı. Ancak hâlâ yurdun faaliyetlerinin başlatılmadığını söyleyen Kalkan, “Yurt yok diyen çok sayıda öğrenci var ama hazır yurdu kullanmamakta ısrar ediyorlar. Burası ticari işletme olamaz, hukuk da bunu onayladı, bir an önce öğrenciler ücretsiz olan bu yurttan faydalanmalı’’ dedi.
5 AY GEÇTİ ÖĞRENCİ YOK
Orhan Kalkan, kendisine ait Kalecik’teki 500 metrekare büyüklüğündeki arsasını 2015 yılında eğitime yüzde yüz destek kapsamında öğrenci yurdu yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladı. Ve tapuya ‘‘Ortaöğretim yurdu yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı Kalecik Ramise-Orhan Kalkan Öğrenci unvanı ile kullanılmak üzere’’ şerhini düştü. ‘‘Ramise-Orhan Kalkan Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’’ 121 öğrenci kapasitesiyle o dönem düzenlenen törenle açıldı. Ancak geçen yıllarda yurdun ‘öğrencisi az olduğu’ gerekçesiyle kapatılması istendi ve Kalkan duruma itiraz etti.
Ankara Valiliği tarafından, 6 Şubat depreminden sonra afetzedelerin konaklamaları için geçici olarak boşaltılacağı söylenen yurt, ardından öğretmenevine çevrildi. Yurttan çıkarılan kız öğrenciler Kalecik’teki fen lisesinin yurduna yerleştirildi. Kalkan bunun üzerine hukuk mücadelesi başlattı. Ankara 15. İdari Mahkemesi, 3 Mayıs’ta yurdun kapatılmasına dair idari işlemi iptal etti ve yurt olarak faaliyetine devam etmesi kararını verdi. Aradan geçen süreye karşın yurt faaliyetine başlamadı.
TEK DERDİM EĞİTİM
Orhan Kalkan, BirGün’e yaptığı açıklamada, ‘‘Eylül ayındayız ancak hâlâ yurda herhangi bir öğrenci yerleştirilmedi. Yetkililer bir gerekçe de sunmuyor. Önceden öğrenci az diyorlardı fakat o zaman salgın nedeniyle yurtlarda zaten öğrenci azdı. Depremzede vatandaş konaklayacak dediler ama bir depremzede bile kalmadığını öğrendik" dedi. Yurdun yakınında Ankara Üniversitesi’nin Kalecik’te bulunan meslek yüksek okulunun bulunduğunu anımsatan Kalkan, “Okulun branşta 800’e yakın öğrencisi var. O çocukların bir tane kalacak yurdu yok. MEB öğretmenevinde ısrarcıysa burası KYK yurdu yapılsın. Yurt yok diyen birçok öğrenci var. Öğrenciler yerleşemiyor bir yurda. Ama hazır yurdu ticarethane olarak kullanmakta ısrar ediyorlar. Çünkü merkezi yerde, her odada tuvalet-banyo var. Ayrıca taşımalı eğitimle çevre köylerden çocuklar günde 4-5 saat yolda zaman kaybediyor. Burada hazır yurt var, neden kullanmıyorsunuz? Bu kabul edilebilir değil. Hazırda yurt var ama çocuklar, aileleri yurt arıyor’’ diye tepki gösterdi. Kalkan, ‘‘Fen Lisesi var uzakta. Lisenin yurdu tarlaların içinde bulunan ve konforsuz bir yurt. Orada çocuklar mağdur. Bir kısmını bu yurda neden almıyorlar? Tek derdim öğrencilerin eğitimi’’ diye konuştu.
6 SAAT YOL GİDİYORUM
Kalkan’ın avukatı Veysel Kırıcı da şunları söyledi: ‘‘Yurdun öğretmenevine çevrilmesi bağışın amacına aykırı. MEB, davayı istinafa taşıdı. Bu aşamada öğretmenevi tabelası indirildi, yeniden yurt tabelası asıldı ancak sadece tabela asma olarak kaldı. Buranın şu an kız öğrenci yurdu olduğundan kimsenin haberi yok, herhangi bir kayıt da alınmıyor. Şuan da Türkiye’de binlerce taşımalı sistemle okula giden çocuk var. Bu çocuklardan biri bu yurdun kapatılmasıyla ilgili bir dergiye mektup yazmıştı. Demişti ki ‘Günde 6 saat yol gidip, 6 saat yol geliyorum. Sınıfta uyuyorum, eve geliyorum ailemle görüşemiyorum, bu yurt bir an önce açılmalı." Müvekkilim 90 yaşında buranın yeniden açılması için mücadele veriyor. Yurdun kapalı kalması, sadece Orhan Kalkan için değil, aynı zamanda o yurtta kalmayı bekleyen öğrenciler için de büyük bir mağduriyet yaratıyor.’’
Sibel Bahçetepe / Birgün