,

Bakan Özer: Meslek liseleri ihracat yapmaya başladı

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, restorasyonu tamamlan tarihî Liman Han'ın açılışı ve İTO Eylül Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

Bakan Özer: Meslek liseleri ihracat yapmaya başladı

Bakan Özer, ilk olarak tarihî Liman Han'ın açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstanbul Ticaret Odasının İstanbul'da mesleki eğitim alanındaki en büyük paydaşları olduğunu belirterek "İstanbul'da mesleki eğitimi ayağa kaldırırsak Türkiye'yi de ayağa kaldırırız. İstanbul'da güzel uygulamaları eğitimle yaygınlaştırabilirsek bu yaygınlaşan eğitim uygulamalarını Türkiye'nin tüm satıhlarına çok kolay bir şekilde aktarabiliriz. İşte bu niyetle yaklaşık üç yıl önce meslek eğitiminin güçlendirilmesi konusunda beraber çıkmış olduğumuz yolda çok önemli başarılara imza attık." dedi. 

Meslek liselerinin tüm alanlarda üretim yaparak sektörle rekabet ortamı oluşturma gibi bir niyetlerinin olmadığını söyleyen Özer, "Bizim derdimiz, eğitim verdiğimiz tüm alanlarda gerçek iş ortamlarında kalıcı becerilerle üretim sağlamak" dedi. Özer, faaliyetleri bir adım ileri taşıdıklarını kaydederek, "Ar-Ge merkezleri kurduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 50 adet Ar-Ge merkezini meslek liselerinde açılışını yaptık. Şu anda 55'e çıktı. Ar-Ge merkezlerindeki amacımız, fikri mülkiyetle ilgili patent, faydalı model, marka, tasarımla ilgili inovatif yaklaşımları kökleştirmek, o kültürü yaygınlaştırmak" diye konuştu.

Özer şöyle devam etti: "Son 10 yılda Milli Eğitim Bakanlığının bu bağlamda tescil sayısı 29'du. Yıllık tescil ettiği ürün sayısı 2,9. Bu yılki yani 2022 yılındaki hedefimiz 7 bin 500'dü. Bugünkü rakam 7 bin 800. 7800 ürünün patent faydalı model marka tasarımın tescilini meslek liseleri, bilim sanat merkezleri ve diğer okullarımızca aldık. Meslek liseleri ilk kez ihracat yapmaya başladı. Maske ihracatı yapıyor, kağıt havlu ihracatı yapıyor. Bir adım daha attık, Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı, 2'si İstanbul'da olmak üzere 7 Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurduk, birisini İTO'yla birlikte yapıyoruz. İlk kez meslek liselerimize yurt dışından öğrenci aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığıyla birlikte koordineli bir şekilde yürüttük."

Mesleki eğitim merkezlerinin Ahilik kültürünün bir devamı olduğuna işaret eden Özer, "25 Aralık 2021'de Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapmış olduğumuz değişikliklerle işveren üzerindeki tüm maddi yükü ortadan kaldırdık. Asgari ücretin yüzde 30'unu kalfa oldukları zaman, yüzde 50'sini tamamen devlet olarak biz üstlendik. İş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmayı da biz kendi üzerimize aldık. Tek istediğimiz şey bu süreçte işverenlerin işletmelerini öğrencilerimize açması. Ama bir usta öğreticinin mentorlüğünde. 25 Aralık'taki bu değişiklikten önce tüm Türkiye'de 159 bin çırak kalfa vardı. Bugünkü çırak kalfa sayısı 720 bin. Yılın sonuna kadar hedefimiz 1 milyon çırak, kalfa olacak şekilde gençlerimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturmak" diye konuştu.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler