MAHMUT ÖZAY - Eğitim almak için ülkemize gelen uluslararası öğrenciler, son yıllarda özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen tehlikeli bir kampanyanın konusu hâline getirildi. OECD’nin verilerine göre dünyada 8 milyon uluslararası öğrenci var. Yabancı öğrencileri çekmek için bütün dünya üniversiteleri çok ciddi bir rekabet içerisinde. Ülkemizde de benzer bir çaba sürüyor.
YÖK tarafından “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024” yayımlandı. Türkiye’de yaşanan bütün dışlamalara rağmen açıklanan raporda uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı sayısında dikkat çeken bir artış var. 2002’de ülkemizde 16 bin olan uluslararası öğrenci eğitim görüyordu. Geçen yıl bu sayı 200 üniversitede 301 bine yükselmişti. Bu sene ise 198 farklı ülkeden gelen misafir öğrenci sayımız 340 bini buldu. Üstelik bu öğrencilerin hemen hemen hepsi kendi imkânlarıyla burada eğitim görüyor. OECD sayılarına göre dünyadaki uluslararası öğrencilerin eğitim için harcadıkları kaynak 100 milyar doların üzerinde... Türkiye’nin bundan aldığı pay ise 3 milyar dolar. 2010’ların başında bu rakam 200 milyon dolar civarındaydı. Bu tabloya rağmen Amerika, Avrupa, Avustralya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye, ortalamanın çok çok gerisinde...
ZİRVEDE ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ VAR
Yabancı öğrenci oranın en çok olduğu üniversiteler de açıklandı. Listenin zirvesinde Altınbaş Üniversitesi yer alıyor. Onu OSTİM Teknik, İbn Haldun ve Karabük Üniversitesi takip ediyor.
GÖNÜLLÜ ELÇİLERİMİZ
Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan “Bu öğrenciler, dört yıl misafirimiz oluyor, sonrasında da ömür boyu dostumuz kalıyorlar. Türkiye’nin dünyadaki yumuşak gücü hâline geliyorlar. Gönüllü büyükelçimiz olan bu gençler, Nijerya’daki eczanesine Türkiye’den aldığı diplomayı asıyor. Yurt dışı gezilerimizde Türkiye’den mezun olmuş bir bakan ya da büyükelçi gördüğümüzde, bizimle Türkçe konuştuğunda çok mutlu oluyoruz. Uluslararası öğrencilerin bir üniversitede ya da ülkedeki varlığı, eğitim sisteminin zenginliğini gösterir” dedi.
EN BÜYÜK AVANTAJ KONUM
Türkiye bulunduğu coğrafi konum olarak çok avantajlı bir yerde… Türk Hava Yolları ile Afrika, Avrupa ve Asya’da yaklaşık 100 ülkeye üç saatte seyahat edebiliyorsun. Mühendislik, tıp, sosyal bilimlerde üniversitelerimizin başarı grafiği yüksek. Uluslararası değerlendirme sıralamalarına baktığınızda pek çok Türk üniversitesi ilk 1.000’de yer alıyor. Aynı zamanda Türkiye, Bologna eğitim sistemine üye. Bu da diplomanızın ister lisans ister yüksek lisans düzeyinde olsun, Avrupa ve Amerika’da geçerli olduğu anlamına gelir.
HEDEF 500 BİN
Türkiye 2030’a kadar uluslararası öğrencilerin sayısını 500 bine çıkarmayı, uluslararası eğitim hizmetlerinden elde edilen ihracatı da 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLK 5 ÜNİVERSİTE
1- ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ
2- OSTİM ÜNİVERSİTESİ
3- İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ
4- KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
5- İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ