,

Tekrarlanan COVID-19 enfeksiyonları "organ yetmezliği ve ölümlere" yol açabilir

ABD'de yapılan bir araştırmada, tekrarlanan COVID-19 enfeksiyonlarının, "organ yetmezliğine ve ölümlere yol açabileceği" tespit edildi.

Tekrarlanan COVID-19 enfeksiyonları "organ yetmezliği ve ölümlere" yol açabilir

Araştırmada, tekrarlanan COVID-19 enfeksiyonlarının, sadece bir kez COVID-19'a yakalananlara oranla ölüm riskini iki kat, hastalanma riskini ise üç kat daha artırdığına işaret edildi.

İkinci ve daha fazla COVID-19 görülen durumlarda organ yetmezliği gelişebileceği vurgulanan araştırmada, bu durumdan akciğer, kalp, beyin, kan, kas ve iskelet yapısıyla mide-bağırsak sistemlerinin de olumsuz etkilendiğine dikkat çekildi.

Fakültede görevli araştırmacılardan epidemiyoloji uzmanı Ziyad Al-Aly, araştırmalarında, ikinci kez ya da daha fazla COVID-19 görülen kişilerin, hem kısa vadede hem de uzun vadede sağlık durumlarının olumsuz etkilediğini gördüklerini belirtti.

Tekrarlanan enfeksiyon riski artırıyor

Al-Aly, tekrarlanan her enfeksiyonda ise hastalık riskinin arttığına işaret ederek, bir sonraki enfeksiyonlara karşı tedbirli olunması çağrısında bulundu.

Araştırmada ayrıca yeniden enfeksiyonun diyabet, böbrek hastalıkları ve psikolojik sağlık sorunlarını da kötüleştirdiği ifade edildi.

Araştırmanın sonuçları, Nature Tıp Dergisi'nde yayımlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler