BIST 100 10.063,07 %1,28 Dolar 34,80 %0,24 Euro 36,84 %0,05 Altın Gram 2.951,73 %0,58 Brent Petrol 72,09 %0,06 Bitcoin 98.674,46 %-0,36
,

Prof. Şükrü Ersoy İstanbul'da zemini iyi ve kötü ilçeleri açıkladı

Beklenen İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'u ilçe ilçe değerlendirdi. Ersoy, "İstanbul çevresinde, Marmara Denizi'nin içerisinde, İzmir ve Muğla'da da deprem olacak. Biz depremden kurtulamayız" dedi.

Prof. Şükrü Ersoy İstanbul'da zemini iyi ve kötü ilçeleri açıkladı

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6, 20 Şubat'ta Hatay'da 6.4 ve 5.8 ve dün Malatya'da 5.6 şiddetlerindeki depremler Türkiye'yi yerle bir etti. Her depremde can kayıpları yaşanırken, Kahramanmaraş felaketinde ise can kaybı 44 bini aştı.

Yaşanan felaketler ve ağır can kayıpları fay hattındaki Türkiye'de endişeye sebep oldu. Bu endişenin en çok yaşandığı il ise İstanbul. Beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili alanında uzman kişilerden açıklamalar ve uyarılar gelmeye devam ediyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dikkat çeken uyarılarda bulundu.  Ersoy, depremlerin büyüklüğüne vurgu yaparak, şunları ifade etti:

"Özellikle o bölgede çok sayıda deprem oluyor. 11 bine yakın deprem var bölgede. Bu 11 bin depremin 5 ayda olması gerekirken, biz bunu 3 haftada gördük. Türkiye'de deprem aktivitesi bakımından bir hareketlilik var. Bu artçılar da bir yıl kadar sürecek."

"Türkiye'nin diğer yerlerinde de deprem oluşturabilir. Fayzonları olduğu için oralarda da aktiviteler var. Nitekim değişik alanlarda depremler oluyor, bir kısmı Türkiye'nin rutini içerisinde. Deprem bölgesindekiler özellikle artçı depremler. Büyük bir gerilim var, rahatlaması için en az bir yıl, belki biraz daha uzun bir süre gerekli." 

"Küçük depremlerden yola çıkarak, ardından büyük deprem geliyor deme şansımız yok. Eninde sonunda bölgede küçük depremler dışında, büyük depremler de olacak çünkü bölge buna müsait. Dolayısıyla İstanbul çevresinde, Marmara Denizi'nin içerisinde, İzmir ve Muğla'da da deprem olacak. Muğla büyük bir deprem bölgesidir."

"Türkiye'nin en tehlikeli yeri, bütün kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının nedeni, işte bu faylar ve depremler. Dolayısıyla elbette riskleri de var. Konya'dan Tuz Gölü fayı geçiyor. Biz depremden kurtulamayız."

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy,  beklenen İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Ersoy, İstanbul'un zemininin iyi ve kötü olduğu ilçeleri sıralarken Ege Bölgesi'ndeki depremlerin İstanbul depreminin tetiklemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Ersoy'un paylaştığı bilgiler şöyle: 

"Bu büyük depremler olmasaydı bile Foça ve Düzce depremi yaşanacaktı. Çünkü bu depremlerin mekanizması farklı. Ege Bölgesi'nde deprem mekanizmaları farklı çalışır. İstanbul depremini öne çekmesi mümkün değil."

"Her iki günde bir 4 büyüklüğünü aşan depremler oluyordu. Biz 4 büyüklüğündeki depremi ayakta bile hissederiz. 5 büyüklüğündeki deprem enerji olarak ondan 30 kat fazla olduğu için çok bariz hissederiz. 5.5'i geçerse hasar da verebiliyor. Çok hassas insanlar bazen 3 ve 3.5 büyüklüğündeki depremi hissedebiliyor."

İSTANBUL'DA ZEMİNİ İYİ VE KÖTÜ İLÇELER

"Haliç'ten Bahçeşehir'e oradan Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek bir yer. Sarıyer'de dere yatakları kötü. Parsel olarak söylemiyoruz. Bu genel bir yaklaşım."

"Anadolu yakası genel olarak sağlam. Dere yatakları ve kayaçların üzerindeki çürümüş yeri kaya olarak kabul etmemek lazım. Sert bir kaya ise yapıyı daha kolay yaparsınız. Şile kısmen iyi, Çekmeköy, Beykoz, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi."

"Maltepe, Pendik ve Kartal'ın sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi. Sultanbeyli ve Sancaktepe'nin yüksek kesimleri iyi. Benim söylemimden yola çıkarak ben sağlam yerde oturuyorum diyemezseniz."

"Parsel bazından yersel değişimler olabiliyor. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemini kötü. Yapı stoğu da kötü. Oralarda müdahale ekiplerinin çok zorlanacağını düşünüyorum."

"Esenyurt'a yapılan gökdelenle Şişli'de yapılan gökdelen depreme karşı farklı sınav verecek. Esenyurt'un zemini kötü. Bu nedenle Esenyurt'taki gökdelenler teorik olarak zarar görebilir."

Kaynak : DHA

İlişkili Haberler

Manşetler