Akıllı telefon satın almak isteyen vatandaşlar için kurulan yenileme merkezleri, sıfır cihaz kalitesinde yenilenmiş telefon satışı yapıyor. İkinci el telefon satın almaktan daha güvenilir olan yenilenmiş telefonlar, uzman kişiler tarafından onarım ve güncellemeleri yapıldığı için sıfır gibi oluyor.
Son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de sayıları artan yenileme merkezlerine bir yenisi daha eklendi. İstanbul Kağıthane’de EasyCep’in Yenileme Merkezi hizmete açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Easycep Yenileme Merkezi Açılış Töreni'nde konuştu.
'155 BİN TELEFON YENİLENEREK SATIŞA SUNULDU'
Mustafa Varank konuşmasına yenileme merkezlerinin öneminden bahsederek başladı:
“2020 yılında yenilenmiş ürünlerin piyasaya arzı konusunda ticaret bakanlığımız yönetmelik yayınlayarak TSE ile ikinci el cep telefonlarının yenilenmesine dair bir standart geliştirdi. Türkiye’de 155 bine yakın ikinci el cep telefonu yenilenerek sertifikalı bir şekilde piyasaya arz edildi.
Döngüsel ekonomiyi destekleyerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma noktasında çok değerli bir adımı başlattık. Bugün de burada Türkiye’nin en büyük yenilenmiş elektronik ürün marketi EasyCep’in yenileme merkezinin açılışını yapmak üzere bir araya geldik. EasyCep, Ticaret Bakanlığı yenileme lisansıyla faaliyetlerine devam ediyor. Şu anda 350 çalışanı var, yıl sonu hedefleri 500 rakamını yakalamak. Bu bir başarı hikayesi.” dedi.
YENİLENMİŞ TELEFONLAR 1 YIL GARANTİYLE SATILIYOR
Türkiye’de çok sık telefon değiştirildiğini belirten Varank, konuşmasının devamında ise şu ifadelerde bulundu: “Türkiye olarak maalesef akıllı telefon ihtiyacımızın büyük bir kısmını ithalatta karşılamak durumunda kalıyoruz. Yenileme merkezleri ithalatın önüne geçerek de ülkemize ekonomik değer olarak büyük katkılar sağlayacak. Cari açığın azaltılmasında önemli bir rol oynayacak. Özetle yenileme merkezleri sürdürülebilirlik, güvenlik ve ekonomik anlamda ülkemize büyük faydalar sağlıyor, önümüzdeki dönemde bu faydalar artmaya devam edecek, bu piyasa büyüyecek.
Ayrıca cep telefonu yenileme merkezleri, müşteriden aldıkları telefonla eski kullanıcı arasındaki illiyet bağını tamamen ortadan kaldırıyor. Yani bu müşterinin verilerinin yeniden gündeme gelmesi gibi bir endişesi olmaması lazım. Çünkü standardı ona göre belirledik. Ayrıca cihazların değiştirilmesi gereken bir yerleri varsa bunları yapıp gerekli yazılımlarla satışa hazır hale getiriyorlar. Satılan telefonlara da 1 yıl garanti süresi veriyorlar.
Akıllı telefon satışları özelinde baktığımızda dünyada 450 milyar dolarlık bir pazar var ülkemizde de pazar oldukça büyük. Türkiye olarak ihtiyacımızın büyük kısmını ithalatla karşılama durumunda kalıyoruz. Türkiye'de yerli üreticiler de var fakat hala ciddi bir ithalat yapıyoruz."
'TÜRKİYE BU KADAR ZENGİN BİR ÜLKE DEĞİL'
Bakan Varank, açıklamasının devamında ise şu şekilde konuştu: "Son iki seneye kadar Türkiye dünyada en sık telefon değiştiren, en yeni telefonları kullanan bir ülkeydi. Fransa, Almanya ve İngiltere'den daha yeni telefonları kullanıyorduk, daha sık telefon değiştiriyorduk. İkinci el telefon pazarı, bu açılardan da daha önemli. Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz, milli gelir karşılaştırmalarına baktığınızda bu kadar sık telefon değiştirmek aslında Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şey değil.
Bu manada ikinci el yenilenebilir telefon piyasası, vatandaşlarımıza yeni bir alternatifi de, bir yeni imkanı da getirmiş oluyor. Yenileme merkezleri ithalatın önüne geçerek de ülkemize ekonomik değer anlamında büyük katkılar sağlayacak, cari açığın azaltılmasında önemli bir rol oynayacak. Yenileme merkezleri sürdürülebilirlik ve ekonomik anlamda ülkemize büyük faydalar sağlıyor. Bu piyasa büyüyecek, piyasada imkanlar çeşitlenecek, bu sektörün önünün açık olduğunu ifade ediyoruz."