Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 38,5734 %0,33 Değişim Euro : 43,5584 %0,05 Değişim Altın : 4.020,54 %0,41 Değişim BIST 100 : 9.078,43 %-1,59 Değişim Brent Petrol : 62,11 %-0,03 Değişim Bitcoin : 96.779,03 %0,33 Değişim

2025’te bir hacker şifrenizi ne kadar sürede kırabilir?

Sadece rakamlardan oluşan sekiz karakterli bir şifre, bilişim firması Hive Systems’e göre anında kırılabiliyor.

Giriş : Güncelleme :
2025’te bir hacker şifrenizi ne kadar sürede kırabilir?

Hive Systems her yıl, halka açık en güçlü donanımlarla bir şifrenin ne kadar sürede çözülebileceğini gösteren bir tablo yayınlıyor.

Bu testlerde, genellikle internet sitelerinde kullanılan yaygın bir şifreleme yöntemi olan bcrypt ile korunmuş şifreler kullanılıyor. Önceki veri ihlallerinden elde edilen bilgilere göre, bcrypt en yaygın kullanılan yöntem.

Ancak bu şifreleme yöntemi tamamen güvenli değil ve bazı durumlarda geriye dönük olarak çözülebiliyor.

Ancak bu şifreleme yöntemi tamamen güvenli değil ve bazı durumlarda geriye dönük olarak çözülebiliyor.

Genel olarak, şifre ne kadar uzun ve karmaşıksa, kırılması da o kadar uzun sürüyor. En karmaşık sekiz karakterli şifrelerin çözülmesi 164 yıl alabiliyor.

Öte yandan, altı karakter veya daha kısa olan tüm şifreler iki hafta içinde kırılabiliyor.

Hive Systems’in test ettiği şifrelerin rastgele üretildiğini de belirtmek gerekiyor.

Eğer bir şifre daha önce çalındıysa, sözlükte yer alan kelimeleri içeriyorsa ya da farklı sitelerde tekrar kullanıldıysa, kırılma süresi dramatik şekilde azalıyor. Bu da yukarıdaki tabloda açıkça görülüyor.

Yeni güvenlik önlemleri giderek daha fazla önem kazanıyor

Şifrenizin ne kadar güçlü olduğunu test etmek isterseniz, “How secure is my password?” (Şifrem ne kadar güvenli?) adlı internet sitesi bunu size gösteriyor.

Daha uzun şifreler daha güçlü koruma sağlasa da, bunları hatırlamak ve yönetmek zor olabiliyor. Bu nedenle, şifrelerinizi güvenli şekilde saklayıp şifreleyen parola yöneticileri oldukça popüler.

Parola yöneticileri, her site için benzersiz ve karmaşık şifreler oluşturmanızı sağlar. Bu da, olası bir veri sızıntısında riskinizi azaltır.

Şifreniz zayıf olsa bile, çoğu site brute force (deneme-yanılma) saldırılarını engellemek için deneme sınırı gibi güvenlik önlemleri uygular.

Ayrıca, hassas bilgilere erişilen platformlar genellikle iki aşamalı doğrulama gibi ek güvenlik katmanları kullanır.

Eskiden şifreleri sık sık değiştirmek önerilirdi. Ancak günümüzde uzmanlar, güçlü ve benzersiz bir şifre oluşturup, bu şifre tehlikeye girmedikçe değiştirmeden kullanmanın daha güvenli olduğunu belirtiyor. Çünkü sık değişiklik, kullanıcıların daha zayıf ve tekrar eden şifreler oluşturmasına yol açabiliyor.

Euronews Türkçe