,

YÖK'ten mezuniyet tanıma belgesine ilişkin ACİL uyarı

Bazı meslek odaları/kurum ve kuruluşlarının mezuniyet tanıma belgesi ile mesleğe kabul yaptıkları bilgisi üzerine YÖK tüm barolara ve tüm kamu kurumlara bir ACİL uyarı yazısı gönderdi

YÖK'ten mezuniyet tanıma belgesine ilişkin ACİL uyarı

T.C.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI

Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı

Sayı : E-16270968-102.99[102.99;102.99]-38937
Konu : Mezuniyet Tanıma Belgesi

DAĞITIM YERLERİNE

Yurtdışında bulunan yükseköğretim kuramlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının denklik değerlendirmesi 2547 sayılı kanun ve bu kanun uyarınca çıkartılan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Kurulumuzca yapılmaktadır.

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinin Tanımlar ve kısaltmalar başlıklı 3. maddesine göre Diploma denklik belgesi: "Denkliği talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi alan ve düzeye eşdeğer olduğunu gösterir belgeyi", Mezuniyet tanıma belgesi: "Yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumundan mezun olmuş ilgilinin, tanınan bir yurtdışı yükseköğretim kurumundan ve programından mezun olduğunu gösteren ancak diploma denklik belgesi niteliği taşımayan belgeyi" ifade etmektedir. 

Bazı meslek odaları/kurum ve kuruluşlarının mezuniyet tanıma belgesi ile mesleğe kabul yaptıkları bilgisi Kurulumuza ulaşmış olup yurtdışı yükseköğretim diplomaları hakkında Kurulumuzun düzenlemiş olduğu sadece "Diploma Denklik Belgesi" ülkemizde meslek icrasına izin vermektedir. Bu nedenle Bakanlığınıza/Başkanlığınıza "Mezuniyet Tanıma Belgesi" ile yapılan başvuruların reddedilmesi ve daha önceki tarihli yapılmış olan başvuruların bu kapsamda değerlendirilerek işlem yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

Prof. Dr. H. Haldun GÖKTAŞ
Başkan Vekili
 

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler