Veteriner hekim ve veteriner sağlık çalışanlardan hak kayıplarının telafisi için 11 talep
20252026 yıllarını kapsayacak 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerine sayılı zaman kaldı. Her kesimden kamu çalışanları yaşadıkları mağduriyetin Masada karşılık bulması için mücadeleye başladı. Bu kapsamda Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Çalışanları 8. Dönem Toplu Sözleşmede taleplerinin ayrı bir başlık altında görüşülmesini talep ediyor.

8. Dönem Toplu sözleşme Görüşmelerinde Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Çalışanları İçin Ayrı Bir Başlık Açılacak Mı?
Veteriner hekimler ve veteriner sağlık çalışanları üyesi oldukları Tarım Ormancılık Hizmet Kolu sendikalarında oldukça az sayıda bulunmaları sebebiyle yaşadıkları onlarca hak kayıplarına rağmen toplu sözleşmelerde Kamu İdari Kurulu toplantılarında, sendikal çalışmalarda yer bulamamakta olup; sağlık hizmetleri sınıfı özelinde de herhangi bir çalışma yürütülmemektedir.
Veteriner sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, etkinliğin artırılarak reaksiyon süresinin kısaltılması, halk sağlığının korunması, hayvan ıslahı, üretimi ve refahı çalışmaları, hayvancılık politikalarının yürütülmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması gibi hususlarda başarılı olmanın en önemli ve temel şartı çalışanların moral ve motivasyonlarını en iyi seviyeye çıkartmak ve çalışma koşullarını iyileştirmektir.
Bu kapsamda aşağıda özetlenen temel sorunların bir önce çözüme kavuşturulması için gerekli çalışmalar ivedilikle hayata geçirilmelidir.
1- Veteriner Hekimler ve veteriner sağlık çalışanları sağlık hizmetleri sınıfında bulunan diğer mesleklere yapılan maaş ve özlük hakları iyileştirmelerine dahil edilmeli, maaşlar emsal meslek gruplarıyla aynı düzeye çıkarılmalıdır.
2- Toplu Sözleşmelerde, Kamu İdari Kurulu toplantılarında, sendikal çalışmalarda veteriner hekim ve veteriner sağlık çalışanlarına sağlık hizmetleri sınıfı adı altında ayrı bir başlık açılmalı, teknik hizmetler sınıfı ve diğer mesleklerle kıyaslama ve çekişmeye sebep olacak tutumlara son verilerek, sağlık hizmetleri sınıfı özelinde değerlendirme yapılmalıdır.
3- Fiili hizmet zammı hakkı iade edilmelidir.
4- Sağlıkta şiddet yasası, 657 Sayılı DMK ‘nın sağlık hizmetleri sınıfında yer alan veteriner hekim ve veteriner sağlık çalışanları dahil olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
5- Veteriner hekimlikte uzmanlık sınavı hayata geçirilmeli ve uzmanlık kadrosu oluşturulmalıdır.
6- Türkvet ve diğer bakanlık veri tabanları günümüz teknolojik gelişmeleri ışığında yeniden düzenlenmeli ve personelin işlem süresi kısaltılarak maksimum fayda ile kullanılabilecek bir hale getirilmelidir. Örneğin; Vetbis aşı girişleri işletme bazlı olmak yerine aynı aşı grubuyla aşılanan tüm işletmelere toplu şekilde aşı girişine izin verilmelidir. Kayıt esnasında veri tabanının her işletmeye ayrı ayrı uygulama belge ve makbuz no vermesinde herhangi bir teknolojik engel yokken personele tek tek işletme özelinde aşı girişi yaptırılması gereksizdir, zaman kaybına neden olmaktadır. Eğer mahsuplaşma “evet” veya “hayır” işaretlenmesi konusu mesele edilecekse mahsuplaşma “evet” olarak işaretli işletmeler ile “hayır” olarak işaretli işletmelerin aşı girişlerinin birlikte yapılabilmesi de kolaylıkla sağlanabilir.
7- Aşılama programları yapılırken sadece aşılanacak hayvan sayılarını belirlemek, işin sadece istatiksel çalışmasıdır. Aşılama sırasında görev alacak personel bilgileri, araç bilgileri, iş güvenliği ve sağlığı şartlarını sağlanmak kaydıyla mahalle bazlı günlük ziyaret edilebilecek işletme sayıları ve aşılanabilecek hayvan sayıları belirlenerek ilçe programları oluşturulmalıdır. Programın zamanında tamamlanması için idarecilere ve personele baskı yapmak yerine programın uzama sebepleri rapor edilmeli ve bir sonraki program için gerekli önlemler( personel, araç temini vb.) alınmalıdır. Bakanlıkça yürütülecek diğer iş ve işlemler(destekleme başvuruları, projeler, denetim ve kontroller vb.) aşılama program tarihleri baz alınarak programı aksatmayacak şekilde planlanmalıdır.
8- Veteriner hekim ve veteriner sağlık çalışanlarına yapılacak koruyucu giyim ve donanım yardımlarının nitelikleri çalışma ortamlarının ahır, ağıl gibi zorlu saha koşulları olduğu göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmelidir.
9- Mesai mefhumu gözetilmeksizin yürütülen veteriner sağlık hizmetleri için tahsis edilen araçların arazi şartlarına uygun ve bakımlı olmasına dikkat edilmeli özellikle son yıllarda artan kazalar da göz önünde bulundurularak önem ve öncelik verilmelidir.
10- Kesimhanelerde, hayvan satış yerlerinde görev alan muayene, denetim ve kontrol faaliyetleri yürüten veteriner hekimlerimizin çalışma koşulları iyileştirilmeli, nöbet ve mesai ücretleri emsal sağlık çalışanlarıyla aynı seviyede ve düzenli bir şekilde ödenmeli, görevlerin aksatılmadan yürütülebilmesi için gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
11- Veteriner biyolojik ürün ve tanımlama araçları ile uygulama ücretlerinin hayvancılık ve tarımsal desteklemelerden kesilerek ödenmesi uygulaması kamu personelini yıllardır küçük düşüren ve zor durumda bırakan elden para alışverişini ortadan kaldırması yönüyle önemli bir adım olmuştur. Fakat bu ücretin destek kalemlerinden kesilmesi üretici ile kamu görevlilerini karşı karşıya getirmeye devam etmektedir. Ayrıca destekleme icmallerinin ödenme dönemleriyle ilişkili olarak uygulayıcı ücretlerinin ödenmesi oldukça gecikmektedir. Bu ücretlerin aylık olarak ödenebileceği, evrak yükünün azaltıldığı taşradaki personelin görüş ve önerileri doğrultusunda yeni bir model üzerinde çalışılmalıdır.