,
#Sözleşmeli personel

Sözleşmesini fesih edene iş sonu tazminatı ödenir mi?

Kamu Denetçiliği Kurumu, başka bir sözleşmeli göreve atanacağı için iş sonu sözleşmesini fesih eden sözleşmeli personele iş sonu tazminatı ödenmesi gerektiğine karar vermiştir.

Sözleşmesini fesih edene iş sonu tazminatı ödenir mi?

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde sözleşmeli büro personeli olarak çalışan bir kişi, Tarım ve Orman Bakanlığına sözleşmeli mühendis olarak atanmıştır.

Unvan değişikliği niteliğinde olduğu için, sözleşmeli büro personelinin hizmet sözleşmesini fesih edip sözleşmeli mühendis pozisyonuna geçmesi mümkündür.

Ancak 2 yıl sözleşmeli büro personeli olarak çalışan kişi iş sonu tazminatı istediğinde, çalıştığı il Bakanlığa yazmış ancak Bakanlık zamanında cevap yazmadığı için talebi reddedilmiştir.

Danıştay İkinci Dairesinin 23/01/2014 tarihli, E: 2010/488 ve K: 2014/277 sayılı kararı ve Danıştay On Birinci Dairesinin 15/02/2016 tarihli, E: 2015/1467 ve K: 2016/481 sayılı kararına göre, başka bir sözleşmeli göreve atandığı için hizmet sözleşmesini fesih etmek "haklı fesih" nedenidir.

- Başka bir göreve atanmak haklı fesih nedenidir

Kamu Denetçiliği Kurumu da yaptığı değerlendirmede şu gerekçeye yer vermiş ve haklı bir nedene dayanan feshin söz konusu olduğuna karar vermiştir:

"Yeni atanılan göreve başlaması gerektiğinin (başvurana) bildirilmesi veya tebliğine karar verilmesi, mevcut görevden istifanın kabulü, vb. işlemlerde süreci ve işleyişi belirleme, irade kullanma ve karar alma yetkisi ilgili idareye / kuruma aittir. Bu sebeplerle, başvuranın istifa etmek zorunda olması kendisine atfedilebilecek bir kusur veya davranışı sebebiyle olmayıp yine ihtiyaç duyulan bir başka kamu görevine başlayabilmek amacıyla ortaya çıkan zorunlu (zaruri) bir durumdur. Bu nedenlerle, istifanın haklı bir nedene dayandığının açık olduğu durumlarda başvurana iş sonu tazminatının ödenmemesinin hukuk ve hakkaniyete uygun düşmeyeceği kanaatine varılmıştır."

Kararı görmek için tıklayınız.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler