Aralık ayı başında Memur Sen Başkanı Ali Yalçın Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile görüşmüş ve ek protokol ile memurlara refah payı verilmesi konusunda mutabakata vardıklarını söylemişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, memurlara yüzde 30 ila yüzde 35 arasında değişen oranlarda kümülatif zam yapıldığını belirten bir basın açıklaması yapmıştı. Bu açıklamada "sadece doktorları değil bütün sağlık personelini gözeten, bununla da sınırlı kalmayıp tüm kamu personelimizi kapsayacak şekilde enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi olarak yapılacaktır." denilmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasından sonra Numan Kurtulmuş, TBMM bütçe görüşmeleri sırasında "Tüm memur ve emeklilerin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde artırma kararı aldık." şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ancak daha sonra yüzde 30-35 gibi bir zammın yapılmayacağı, kast edilenin ise bugüne kadar yapılan zam olduğu ortaya çıkmıştı.
Numan Kurtulmuş bugün yeni bir açıklama daha yaptı ve "Önümüzdeki günlerde inşallah memur ve emekli maaşlarında düzenlemeler yapılarak, vatandaşımızın alım gücünün azalmaması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam ediyoruz" dedi
Oysaki daha bir kaç gün önce, NTV spilkerinin "bir formül şekillendi mi yada çalışıyor musunuz? Memurlara ve emekliye ek zam için." sorusuna, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Memurlarımıza zaten gerekli fiyat artışları yapıldı. Memurlara zaten gerçekten verildi ve bize teşekkür ediyorlar" şeklinde cevap verdi.
Tüm açıklamaları birlikte değerlendirince şu tespitleri söylemek mümkündür:
1- Yüzde 30 veya 35 gibi ek zam söz konusu bile değildir.
2- Refah payı gibi bir artış söz konusu olabilir, bu oran da yüzde 4-5 gibi kulislerde konuşulmaktadır. Ancak TL'deki kaybın durması ve fiyatların bazı sektörlerde düşmesi sonrasında bu oranın da daha aşağıya düşmesi söz konusu olabilir.
3- Zam konusunda, Numan Kurtulmuş veya Vedat Bilgin'in açıklamalarından ziyade Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin açıklamalarını ciddiye almak gerekmektedir.