"1994 Yılından itibaren hekimliğe başlayıp günümüze kadar aralıksız çalışan ve prim ödeyen profesörlüğü gelmiş EYT'li bir doçent uzman hekimim. Meclisten geçen yasa ile 1 yıl kalan yaş şartım dolmadan emekli olabilmekteyim. Mecburi hizmet ve Uzmanlık eğitimim nedeni ile ilk görev başlangıcım 1994 yılında emekli sandığı mensubu memur olaraktır.
2017 yılına kadar emekli sandığı mensubu olup, bu tarihe kadar 23 yıl Emekli Sandığına (4C) prim ödedikten sonra istifa ederek özel hekimliğe geçtim ve emeklilik primlerimi SGK (4A) ve /veya Bağ-Kur (4B) (4a, 4b) mensubu olarak ödemeye devam ettim. Toplamda 23 yıl emekli sandığı ve 6 yıl SGK (4A)-Bağ-Kur (4B) Prim ödemesi ile 29 yıl ödeme yaptım. Şu anda emeklilik aylığı olarak ödenecek aylığım 6400 tl dir.
Benimle aynı durumda olup 23 yıl Emekli Sandığı ödemesi ve sonrası 2 yıl SGK (4A) ya da Bağ-Kur (4B) ödemesi yapıp, toplamda 25 yıl prim ödemesi yapıp sonrasında yurtdışında çalışmaya giden (bir kısmı FETÖ iltisaklı olup kamudan ilişiği kesilenlerdir ) birçok meslektaşımın emekli aylığı ücretlendirmesi ise benimkinin 4 katıdır.
“Bu anlayışla hareket edenlerin, istikametlerini yeniden kendi ülkelerine çevireceklerini umuyorum. Önüne serilen imkanlar ne olursa olsun tercihini kendi halkına hizmet etme yönünde kullanan tüm hekimlere şükranlarımı sunuyorum.”. Cumhurbaşkanımıza ait bu sözleri dinleyen uzman hekimler için sonuç:
Yıllarca ülkemde kalıp çalışıp prim ödemek (kesintisiz 29 yıl) maalesef suç olup, cezası da emsallerimden 1/ 4 oranında emekli aylığı almaktır. Kamudan ayrılan ve mesleğini SGK ya da Bağ – Kur lu olarak sürdüren birçok uzman hekim maalesef bu durumdadır.
Uzman hekimlerin kamuda çalıştığı süreçte emeklilik prim ödemesi 2000 yılı ve 2010 yılı öncesinde çok düşük olduğu için sonrasında SGK (4A) ve Bağ-Kur (4B) da tavandan prim ödemesi yapılması dahi bu durumu düzeltememektedir. Emekli Sandığından emekli olan uzman hekimlerin bu mağduriyeti 2018 yılında 7146 sayılı Torba Yasa ile giderilmiş ama kamudan istifa eden hekimler için hiçbir düzenleme yapılmamıştır [1].
Emsallerinden daha uzun yıl prim ödemesi yapılmasına rağmen oluşan mağduriyet emeklilik aylığının son 7 yılda en çok çalışılan kurumdan (son 3.5 yıl) ödenmesinden kaynaklanmaktadır [2]. Bu yasanın getirdiği mağduriyetler ise 2008 yılında Sosyal Güvenlik Reformu Yasasında [3] giderilerek hizmet yılı en çok olan kurumdan emekli aylığı ödemesi yapılır hükmü getirilmiştir. Ancak bu kanun geriye işletilmeyip 1999 öncesi işe giren hekimler - uzman hekimler için mağduriyet devam etmektedir.
Fazla çalışıp prim ödemenin (ülkesinde kalıp çalışmaya devam etmenin ) suç olmaması için;
1. EYT'li Uzman Hekim Emeklilik aylıklarının emeklilik hakkı kazanılan (kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl) yıl üzerinden hesaplanması, ya da
2. Kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl üzerinde ödenen primlerin isteğe bağlı olarak emeklilik ücretlendirmesinde hesaplamaya dahil edilmemesi ya da
3. 2008 yılında çıkarılan ve adı Sosyal Güvenlik Reformu Yasası olan reformdan 1999 öncesi işe başlayan EYT'lilerin de yararlanmasının sağlanması, ya da
4. 2018 Tarihli 7146 sayılı torba kanuna bütün uzman hekimlerin (4a, 4b, 4c Ayrımı yapılmaksızın) dahil edilmesi gereklidir.
Operatör, Doçent veya Profesör birçok uzman hekimi ilgilendiren ve yıllarca prim ödemesi yapmasına rağmen, yurtdışına giden emsal meslektaşlarından bile çok daha düşük emeklilik aylığı bağlanmasına neden olan bu sorunlu yasaların, hak gaspı ve mağduriyetlere yol açtığı çok açıktır.
Bu konuda CİMER aracılığı ile başvurulan Çalışma Bakanlığı – Sosyal Güvenlik kurumundan gelen cevap yazısı:
“Kurumumuzun Kanun ya da Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi bulunmadığından mevcut Kanun veya Kanun Hükmünde Kararnameleri uygulamakla yükümlüdür. Başvurunuzda belirtmiş olduğunuz hususlar ise, Kanun ya da Kanun Hükmünde Kararname değişikliği ile gerçekleşecek hususlar olup, Kurumumuzca yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Ancak, başvurunuzda belirtmiş olduğunuz hususlar, ileride yapılacak yasal düzenlemeler sırasında Kurumumuzdan görüş istenilmesi halinde, ilgili mercilere bildirilmek üzere not alınmıştır.”
Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratların bildiği bu mağduriyetin Medimagazin tarafından gündeme getirilmesinin, birçok uzman hekimin yıllarını vererek yaptığı mesleklerinin sonunda uğradığı haksızlığa çözüm olacağı inancındayım/inancındayız."
[1] 03.08.2018 tarih 7146 sayılı torba kanun ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa eklenen Ek 84 madde
[2] 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun “Aylığı bağlayacak kurum” başlıklı 8’inci maddesi
[3] 5510 sayılı Kanunun 106’ncı maddesi
Kaynak: Medimagazin.com