,
#Memur

Memurlar, EYT ile emeklilikte dezavantajlı

Sosyal güvenlik mevzuatının düzenleniş şeklinden dolayı memur emekliliği SSK emekliliğine göre daha zor

Memurlar, EYT ile emeklilikte dezavantajlı

EYT düzenlemesi ile birlikte hem özel sektörden hem de kamudan emekliliğe başvurmak isteyenler bulunuyor. 3 Mart 2023 tarihi itibariyle başvurular başladı ve dileyen kişiler e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor.

Ancak kamu çalışanları SSK'lılara göre emeklilik işlemlerinde daha dezavantajlı bir durumda..

İşte memurları dezavantajlı duruma getiren haller

- Prim gün sayısı

SSK'lılar 5000 ila 5975 prim günü doldurmaları şartıyla emekli olabiliyorlar. Ancak 1999 öncesi hizmeti olan bir memurun EYT'den emekli olabilmesi için kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.

- Borçlanma ile işe giriş tarihini 1999 öncesine çekme durumu

SSK'lılar eğer 2000 yılında da işe girmiş olsa bile eğer borçlanabileceği bir doğum veya askerlik hizmeti var ise bu hizmetleri sayesinde işe giriş tarihlerini 1999'a çekebiliyorlar. Ancak memurlar için bu imkan bulunmuyor. Memurların 1999 tarihinden önceki askerlik veya doğum süreleri sadece borçlanılıp prim gün sayısına ilave ediliyor ancak işe giriş tarihini etkilemiyor.

- Emekli maaşı

Bugün için asgari ücretli olarak 8 bin 500 liraya çalışan bir SSK'lı emekli olduğunda 7 bin 500 lira alacak. Yani aylığının yüzde 88'ini emekli olduğunda almaya devam edecek. Ancak memurlar emekli olduğunda, almakta oldukları aylıklarının ancak yarısını alabilecekler.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler