,

Memur, Bilgisayar işletmeni, VHKİ'nin farkı nedir?

Memur, bilgisayar işletmeni ve VHKİ unvanlarının birbirinden farkı nedir?

Memur, Bilgisayar işletmeni, VHKİ'nin farkı nedir?

Aralarındaki fark en çok merak edilen kadroların başında Memur, Bilgisayar işletmeni, VHKİ kadro unvanları yer alıyor.

Memur, Bilgisayar işletmeni, VHKİ unvanları arasındaki fark nedir?

Kamuda görev tanımlarını gösteren bir kanun veya yönetmelik bulunmamaktadır. Bu 3 kadro unvanının isimleri birbirinden farklı olsa da temel olarak yaptıkları iş aynıdır. Bu 3 unvanı belirli bir alanı olmayan kamu unvanlarıdır. Kamu kurumlarının alışkanlıklarına göre alınmaktadır, kimi kurumlar memur alırken kimi kurumlar VHKİ, kimi kurumlar ise bilgisayar işletmeni almaktadır. Memur unvanında alınan perosnelin bilgisayarda iş yapmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni yeşil pasaport alabilir

Sadece, memur kadrosunda görev yapanlar 5'inci dereceden yukarı çıkamamakla birlikte memurla aynı düzey görevde bulunan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni gibi kadrolarda bulunanlar 3'üncü dereceye kadar yükselebilmektedir. Dolayısıyla VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni kadrosunda bulunanlar yeşil pasaport alabilmektedirler.

VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni ilave zam puanı alır

Yan ödeme kararnamesinde yer alan dipnota göre Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Bilgisayar İşletmeni kadrosunda olup ta kadro unvanları ile ilgili görevleri fiilen yapanlara bu görevleri fiilen yaptıkları sürece Bilgisayar İşletmeni ve Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda olanlara ayrıca 750 puana kadar Temininde Güçlük Zammı ve 500 puana kadar da İş Riski Zammı ödenebilmektedir. Her ne kadar bu ödemede idarenin takdir hakkı bulunsa da VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni kadrosunda olanlara bu ödeme konuya hakim idarelerce genellikle ödenmektedir. Yani idareler takdir hakkını personel lehine kullanmaktadır. Bunun mali karşılığı ise 1250*0,179797= 224 liradır.

VHKİ 3. dereceye kadar inebilir!

Memur kadrolarında 5. dereceden daha yukarı derecelere yükselme imkanı yok iken VHKİ kadrolarında 3. dereye kadar yükselmek mümkündür.

VHKİ ne iş yapar?

VHKİ'ler kurum amirlerince kendilerine verilen işleri bilgisayar üzerinden yürütür. Bazı yazıları bilgisayarda hazırlar. Kamuda ne yazık ki, sağlık perosneli dışında, kadroların görev tanımlarını gösteren bir mevzuat düzenlemesi bulunmamaktadır.

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler