,

Görevde yükselmeyle atanan, yeni maaşını hemen alacak

Daha üst görevlere atanan memurlar 1 Ocak 2022'den itibaren göreve başladığı tarihten itibaren kıst maaş alacak

Görevde yükselmeyle atanan, yeni maaşını hemen alacak

6. dönem toplu sözleşme hükmü gereğince Devlet Memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananlar, göreve başladıkları tarihten itibaren yeni aylığa hak kazanacak

Kıst maaş nedir?

Kıst maaş; ayın 15'inden önce bir göreve yapılan atamalarda, atama tarihi ile ayın 15'i arasındaki maaş farkının ödenmesidir.

Memurlar maaşlarını işçilerin aksine peşin olarak alır. İşçiler çalıştıktan sonra ücrete hak kazanırken, memurlar çalışacakları ayın maaşını önden alırlar. Örneğin ilk defa bir göreve 3 Ocak'ta atanan, 15 Ocak'ta hem bir aylık maaşını hem de 3 Ocak ila 15 Ocak arasındaki kıst maaşını alır. Üst göreve atanma ise aşağıda açıklanacaktır.

Görevde yükselmede maaşa hak kazanma

Hali hazırdaki uygulamada üst göreve atanılması halinde, göreve başlandığı tarihi takip eden ayın başından itibaren yeni maaşa hak kazanılmaktadır.

Ancak 6. dönem toplu sözleşmede önemli bir karar alınmıştır. 49. madde şu şekildedir:

“Devlet Memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 167 nci maddesi uyarınca aylığa hak kazanmalarında, anılan maddede yer alan “görevine başladığı tarihi takip eden aybaşı” ibaresi, “göreve başladığı tarihten itibaren” şeklinde uygulanır.”

657 sayılı Kanunun 167. maddesi şu şekildedir:

"Derece yükselmesinde veya daha aşağı derecelere atamada memur, yükseldiği veya atandığı derecenin görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 161 inci maddeye göre kazandığı kademe aylığını alır."

1 Ocak 2022'de yeni uygulama başlıyor

Yeni düzenleme gereğince 1 Ocak 2022'den itibaren görevde yükselme ve unvan değişikliğiyle atama halinde, maaşa göreve başlanılan tarihten itibaren hak kazanılacaktır.

Örnek:
Eski uygulama
Göreve başlama tarihi: 1 Şubat 2022
Yeni aylığa hak kazanma: 15 Şubat 2022

Yeni uygulama:
Göreve başlama tarihi: 1 Şubat 2022
Yeni aylığa hak kazanma: 1 Şubat 2022 (15 Şubat'ta hem yeni maaş hem 1 ila 15 Şubat arası için kıst maaş alınacak)

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler