,

En çok sözleşmeli personel yararlanacak!

Gelir vergisi muafiyetinden en çok sözleşmeli personel yararlanacak

En çok sözleşmeli personel yararlanacak!

25 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7349 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" ile tüm çalışanlara, asgari ücrete kadar olan gelirleri için gelir vergisi muafiyeti getirilmiştir. Gelir vergisi muafiyeti tutarı Ocak 2022 tarihi itibariyle 638 TL'dir.

Gazetememur.com'da daha önce yapılan analizlerde, gelir vergisi muafiyetinin sadece yüzde 20 vergi dilimine girilmesi halinde katkı sağlayacağı belirtilmişti. memurlar/yuzde-20-vergiye-gore-2022-maas-hesabi

Bu değerlendirme sadece memurlar için geçerlidir. Memurların tüm maaş kalemleri gelir vergisi matrahına dahil olmadığı için, düzenleme önemli bir katkı sunmamaktadır.

Sözleşmeli personel ve gelir vergisi muafiyeti

Ancak sözleşmeli personelde durum farklıdır. Sözleşmeli personel de, sözleşme tutarı üzerinden gelir vergisi kesilmektedir.

Aşağıda kaldırılmış olan asgari geçim indirim (AGİ) miktarları bulunmaktadır. AGİ'ler gelir vergisinden indirilmektedir. Örneğin bekar bir memur için, gelir vergisinden 375 indirilecekken, yeni düzenleme gereğince 638 TL indirilecektir. Sözleşmeli personelin gelir vergisi ise Ocak 2022'de 638'den yüksektir. Bekar bir memur için katkı 638-375= 263 TL olacaktır.

Ağaıdaki verileri 638 TL'ye tamamlayarak sözleşmeli personelin maaşına olacak katkıyı hesaplayabilirsiniz. Gelir vergisinin yanı sıra 38 TL'lik de damga vergisi kartkısı olacaktır.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN ÜSTÜNE TIKLAYIN

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler