Kamu personelinin sendikal hakları 4688 sayılı "Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu"nda düzenlenmiştir. Ancak bu Kanun memurlara sendikalara üye olma ve toplu sözleşme hakkı tanırken grev hakkı tanımamıştır.
Ancak uygulamada 4688 sayılı Kanununa tabi sendikaların aldığı kararlar uyarınca 1 gün işe gitmeyen memurlara verilen Uyarma cezaları verilmekte, yargı organları ise bu cezaları iptal etmektedir.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanununun 'Sendika üyelerinin ve yöneticilerinin güvencesi' başlıklı 18.maddesinde "Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez" hükmü yer almakta olup, hem Danıştay hem de Anayasa Mahkemesi "işverenin izni ile iş saatleri içinde" maddesini AİHM kararları doğrultusunda dikkate almamaktadır.
Anayasa Mahkemesinin; 06/01/2015 tarihli, 2013/8516 başvuru numaralı ''M. Çağdaş Serttaş'' kararında; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunularak; sendikal faaliyet kapsamında bir gün iş bırakma eylemi nedeniyle verilen uyarı cezasının, "zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaçtan" kaynaklanmaması nedeniyle "demokratik toplumda gerekli olmadığı" sonucuna varmış, bu sebeple de başvurucunun Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiği yönünde karar vermiştir.
Grev hakkı işçiler için sınırlı sayıda alanda söz konusudur. Örneğin 2822 sayılı Kanunun 29. maddesine göre ulaştırma hizmetlerinde, 30. maddesine göre ise hastane ve eğitim-öğretim kurumlarında grev kararı alınamamaktadır.
İşçiler de dahi hastanelerde grev kararı almak kanunla yasaklanmışken 657 sayılı Kanuna tabi tabipler için böyle bir hakkın mümkün olduğunu belirtmek bize göre sorunludur.
Gazetememur.com olarak şunu söylemek istiyoruz:
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde aldığı kararla işe gelmeyen memurlara ceza verilmesini istemiştir. Hali hazırdaki mevzuatımız 1 gün işe gelmeyen memura aylıktan kesme cezası, 3 gün işe gelmeyen memura ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesini öngörmektedir. İdare yapılacak bir eylemde bu cezaları verebilir ama doktorlar da verilen cezaları yargı yoluna götürebilir. İdarenin; 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamındaki işçilere dahi tanınmayan bir hakkın 657 sayılı Kanununa tabi doktorlarca kullanılmasının mümkün olmayacağı yönündeki gerekçesinin mahkemelerde dikkate alınması yüksek bir ihtimaldir.
İşte Tabip Sen'in yayımladığı grev afişi