,

AYM karar verdi: HSK personeline ek tazminat vermemek eşitliğe aykırı mı?

Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Kanununda yer alan Adalet Hizmetleri Tazminatının HSK personeline verilmemesini eşitlik ilkesinin ihlali olarak görmedi

AYM karar verdi: HSK personeline ek tazminat vermemek eşitliğe aykırı mı?

Bir HSK personeli, 657 sayılı Kanunun 152. maddesinin II-Tazminatlar kısmının 'G' bölümünde sayılan personele ödenen adalet hizmetleri tazminatının Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) personeline de ödenmesi istemiyle başvuru yapmış ancak bu başvurusu reddedilmiştir. Red işleminin iptali istemiyle dava açılmış, ilgili idare mahkemesi de, itiraz konusu kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.

Gazetememur.com'un, 7 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar üzerinde yaptığı incelemeye göre, Anayasa Mahkemesi heyeti HSK personeliyle, mahkeme personelinin farklı işler yaptığına dikkat çekerek, itiraz konusu kuralın iptal istemini reddetmiştir.

Mahkeme kararının ilgili bölümü şu şekildedir:

31. Anayasa'nın anılan maddesinde belirtilen kanun önünde eşitlik ilkesi hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusudur. Bu ilke ile eylemli değil hukuksal eşitlik öngörülmüştür. Eşitlik ilkesinin amacı aynı durumda bulunan kişilerin kanunlar karşısında aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak, ayrım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemektir. Bu ilkeyle, aynı durumda bulunan kimi kişi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak kanun karşısında eşitliğin ihlali yasaklanmıştır. Kanun önünde eşitlik, herkesin her yönden aynı kurallara bağlı tutulacağı anlamına gelmez. Durumlarındaki özellikler, kimi kişiler ya da topluluklar için değişik kuralları ve uygulamaları gerektirebilir. Aynı hukuksal durumlar aynı, ayrı hukuksal durumlar farklı kurallara bağlı tutulursa Anayasa'da öngörülen eşitlik ilkesi zedelenmez.

32. 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu'nda HSK’nın kuruluşu, teşkilâtı, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları düzenlenmiştir. Kanun'un HSK’nın görev ve yetki alanına, burada yürütülen hizmetlerin niteliğine ve mahiyetine ilişkin hükümleri birlikte değerlendirildiğinde belirtilen hususlarda HSK ile 657 sayılı Kanun’un 152. maddesinin HI-Tazminatlar:" kısmının "6” bölümünde sayılan kurumlar arasında, dolayısıyla HSK personeli ile anılan kuramların personelleri arasında farklılıklar bulunmadığı söylenemez.

33. Bu itibarla yaptıkları işin niteliği, mahiyeti, görev ve yetki alanlarındaki farklılıklar gözetildiğinde HSK personeli ile adalet hizmetleri tazminatından yararlanması öngörülen kuramların personelinin farklı kurallara tabi kılınmasının eşitlik ilkesini zedeleyen bir yönü bulunmamaktadır.

7 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar için tıklayınız.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler