Askeri Kantin Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
Askeri Kantin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı

Millî Savunma Bakanlığından:
ASKERÎ KANTİN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 22/3/2002 tarihli ve 24703 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Askerî Kantin Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 2- Bu Yönetmelik; Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki bütün askerî kantinleri kapsar.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Kantinler, askerî kantinin kurulacağı kışlada konuşlanmış birlik veya kurumun aynı garnizonda bağlı bulunduğu en üst seviyedeki komutanın/amirin teklifi üzerine Millî Savunma Bakanlığının izni ile kurulur ve kışlada konuşlu karargâh, birlik veya kurum tarafından işletilir. Kantinlerin işletilmesi yetkisinin, aynı kışla içerisinde başka bir komutanlığa bağlı diğer bir birlik veya kuruluşa devri mümkündür. Askerî kantinlerin kuruluşu bir ay içinde silsileler yolu ile bağlı bulunulan kuvvet komutanlığı ve Millî Savunma Bakanlığına bildirilir.”
“ç) Yurt dışında birlik halinde bulunulan kışlalarda kantin açılması halinde, yurt dışında açılan kantinin gelirleri, teşkil, idare, murakabe, işletme ve kontrol şekilleri bu Yönetmelik esaslarına göre yürütülür. Alım usulleri ve gelirlerin harcanması gibi usuller Millî Savunma Bakanlığının belirlediği esaslara göre yürütülür.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b), (ç) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Kantin heyetlerinde asgari bir subay ve bir astsubay görevlendirilmesi zorunludur. Ancak ilgili birlik/birimde kantin heyetlerinde görevlendirilebilecek subay/astsubay bulunmaması halinde sivil personel ve uzman erbaş görevlendirilebilir.”
“ç) Subay, astsubay, Devlet memuru ve uzman erbaş toplamı 10 kişiden az olan kışlalarda, kantin heyeti üç kişiden oluşabilir.”
“f) 41 inci maddede belirtilen durum gereğince tek düzen muhasebe sisteminde bilanço esasına göre defter tutan kantinlere muhasip, kışla komutanı/kurum amiri tarafından tercihen muhasebe eğitimi görmüş personel arasından seçilerek görevlendirilir.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (c), (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Kantin heyetinin asıl ve yedek üye adayları, seçimden önce, tahsil ve yetenekleri dikkate alınmak suretiyle, görevlendirilmesi düşünülen görev yerlerine göre ayrı ayrı belirlenerek, kışla komutanlığı/kurum amirliği tarafından subay, astsubay, Devlet memuru ve uzman erbaşlar arasından aday olarak gösterilebilir. Belirlenen bu adayların, hizmetlerin aksamaması açısından emeklilik ve tayin durumları göz önünde bulundurulur.”
“c) Subay, astsubay, Devlet memuru ve uzman erbaş toplamı on kişiden az olan kışlalarda aday sayısını kışla komutanı/kurum amiri belirler.”
“e) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, altı aydan fazla hapis cezası ile cezalandırılmış olanlar, bu cezaları paraya çevrilmiş veya ertelenmiş olsa bile aday gösterilemezler. Bununla ilgili olarak, adaylar hakkındaki gerekli soruşturma kışla komutanları/kurum amirleri tarafından yapılarak; tecrübeli, güvenilir, borcu ve maaşında haczi olmayan personelin aday gösterilmesi sağlanır.
f) Kantin heyeti seçiminde, zorunlu durumlar hariç Teğmen, Üsteğmen, Astsubay Çavuş ve Astsubay Kıdemli Çavuş rütbesindeki personel ile ilk altı yılını tamamlamamış uzman erbaşların aday gösterilmemesine dikkat edilir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Asil ve yedek üyeler; kışla komutanlığı/kurum amirliği tarafından gösterilen adaylar arasından, kışlada görev yapan subay, astsubay, uzman erbaş ve sivil personel mevcudunun en az yarıdan bir fazlasının katılacağı toplantıda, toplantıya katılanların oy çokluğuyla, gizli oy ve açık ayrımla seçilir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, müteakip toplantıda herhangi bir yeter sayı aranmaz.”
“c) Seçim, bir tutanakla tespit edilir. Tutanağın bir nüshası kışla komutanlığı/kurum amirliği personel şubesinde, bir nüshası da kantinin teftişinde ibraz edilmek üzere kantin başkanlığında saklanır.
ç) Kantin heyetinin seçimi, her yılın Kasım ayının ilk haftasında yapılır. Yeni kantin heyeti, devreden kıymetleri teslim alarak 1 Ocak tarihinde göreve başlar. Yeni heyet göreve başlarken mal beyanında bulunur. Bu husus kışla komutanlığınca/kurum amirliğince takip edilir. Kışla komutanlığı/kurum amirliği tarafından yeni heyetin tecrübe kazanması için, eski heyet ile birlikte Aralık ayı sonuna kadar bir ayı geçmeyecek şekilde, çalışmaları sağlanır. Ancak, 31 Aralık tarihine kadar muhasebe kayıtlarındaki imza yetkisi eski heyete aittir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş, aynı fıkrada yer alan “kışla komutanı tarafından değiştirilir.” ibaresi “kışla komutanı/kurum amiri tarafından değiştirilebilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
“d) Görevleri esnasında haklarında, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen aday olmayı engelleyici şartların meydana gelmesi,”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kışla komutanı” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amiri” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kışla komutanı/kurum amiri; askerî kantini kurmak, kantin heyetinin seçimini sağlamak, kantinin her türlü faaliyetleri ile mali işlemlerinin yürürlükteki yasal mevzuat ve bu Yönetmeliğe uygun olarak düzenli bir şekilde yürütülmesini gözetmek, kantin faaliyetlerine ilişkin gerekli düzenleyici ve önleyici tedbirleri almak ve kantin gelirlerinin sarf yerlerini tespit etmekle görevli ve sorumludur.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “kışla komutanının” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amirinin” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Herhangi bir sebeple kapatılması gereken kantinlerin nakit, mal, demirbaş ve belgeleri, bir üst komutanlık/amirlik tarafından verilecek emre göre diğer bir askerî kantine devredilir ve sonuç hakkında bir ay içerisinde silsileler yolu ile ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, bağlı bulunulan kuvvet komutanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına bilgi verilir.”
“Seferberlik ilânı ile kantin heyet başkanı ve üyeleri; kantin sefer görev yerine götürülecekse kışla komutanı/kurum amiri tarafından görevlendirilen personele; kışla güvenlik sınırları içerisinde kantin unsuru bırakılacak ise kışlada kalacak tesellüm heyetine, emredilen miktarda kantin sermayesini, belgelerini ve demirbaşlarını devir teslim belgesi ile devreder ve asli görev yerlerine katılırlar. Kantin şubeleri, ihtiyacın sonlanması durumunda kantin başkanlığının bağlı olduğu kışla komutanının/kurum amirinin onayıyla kapatılır.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Bütün ünitelerde, gıda/su güvenliği ve hijyeni, personel hijyeni, genel temizlik, denetim ile kontrol faaliyetleri 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 45 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine göre yürütülür.
ç) Çalışan personelin;
1) Hastalıkları ile ilgili işyeri yöneticisine bilgi vermek yükümlülüğü olması sebebiyle Sağlık Durum Beyanı formu düzenlenerek personele imzalatılır.
2) Göreve yönelik koruyucu sağlık muayeneleri ile hijyen eğitimleri 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumî Hıfzıssıhha Kanunu hükümlerine göre yürütülür.
3) Yürüteceği hizmete yönelik olarak hijyen eğitimi alması sağlanır ve Gıda Hijyeni Eğitim Formu düzenlenir.
4) Aşıları zamanında yaptırılır.
5) El, yüz, saç, sakal, kılık, kıyafet temizlikleri her gün tesis sorumlusu tarafından denetlenir ve tespit edilen hususlar Kişisel Hijyen Günlük Kontrol Formuna kaydedilir.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “kışla komutanlığınca” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amirliğince” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“b) Sermayesi ve geliri fazla olan kantinlerden sermayesi kısıtlı olan kantinlere, bu kantinlerin müştereken bağlı bulunduğu en az kolordu veya eşiti seviyesindeki komutanlığın/amirliğin (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında eşiti), Genelkurmay Başkanlığında kantinin bağlı olduğu Karargâh Başkanının ve Millî Savunma Bakanlığında ise Personel Genel Müdürünün onayı ile verilecek mal ve para.”
“Yurt içinde işletilmekte olan kantinlerin sermayesi her ay, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en az bir önceki ayın Tüketici Fiyatları Endeksindeki (TÜFE) artış oranı kadar artırılır. Sermaye tutarının hesaplanmasında mahkemeye intikal etmiş alacaklar dahil edilmez. Ancak mahkemeye intikal etmiş alacak tutarının bir önceki ayın sermayesinin yüzde ellisini geçmesi halinde; artırılacak tutarın hesaplanmasında sermayenin yüzde ellisi dikkate alınır. Bu işlemde; Tüketici Fiyatları Endeksi, % 4 ve daha az ise en az Tüketici Fiyatları Endeksi oranı kadar, % 4’ten fazla ise % 4 oranında arttırma yapılır. Bu oran, Millî Savunma Bakanlığı tarafından her ay yayımlanır. Enflasyondaki olağandışı artışlar hâlinde, bu oran Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir.”
“Harcama ile ilgili teklifler ve onayı kapsamında; kuvvet komutanlıklarında en az kolordu seviyesindeki (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığında eşiti) komutanlığın teklifi ve ilgili kuvvet komutanlığının onayı, Genelkurmay Başkanlığında ilgili Karargâh Daire Başkanlığı/Karargâh Başkanlığı/doğrudan bağlı komutanlığın teklifi ve Genelkurmay II nci Başkanının onayı, Millî Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında ise hizmet birim amirlerinin, Millî Savunma Üniversitesinde Rektörünün teklifi ve Personel Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan Yardımcısının onayı ile harcama yapılabilir.”
“Yurt dışında işletilmekte olan kantinlere ait döviz cinsinden sermaye, kamu bankaları tarafından açılan döviz hesaplarına T.C. Merkez Bankası tarafından uygulanacağı bildirilen yıllık azami faiz oranları dikkate alınarak Millî Savunma Bakanlığınca her ay yayımlanacak oran kadar artırılır.”
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinde yer alan “kışla komutanının” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amirinin” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Bir suçla bağlantılı olan dava dosyaları, Cumhuriyet Savcılığına sunulmak üzere bağlı bulunduğu komutanlığa/kurum amirliğine iletilir.”
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kışla komutanı” ibarelerinden sonra gelmek üzere “/kurum amiri” ibareleri eklenmiştir.
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Mal bedelinin peşin ödenmesi esastır. Ancak, mal bedeli belli bir vadede veya taksitle de ödenebilir. Yıl sonunda kredili mal alımlarından dolayı firmalara olan borçlar, firmalar ile karşılıklı mutabakata varılıp teyit edilerek devredilir. Kredi kartı slipleri tutarı karşılığı alınan mallar, peşin alınmış sayılır.”
“ç) Kantine yakın merkezlerde bulunmayan veya istenilen kalitede olmayan mallar, kışla komutanının/kurum amirinin izni ile civar merkezlerden sağlanır. Bu alımların asgari seviyede tutulması için gerekli önlemler, sorumlu komutanlık/kurum amirliği tarafından alınır.”
MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askerî kantinlerin tamamı, bir kısmı, bazı şubeleri veya reyonları ilgili kışla komutanının/kurum amirinin onayı ile kiraya verilebilir ya da üçüncü şahıslara işlettirilebilir. Özel bir ihtisas gerektiren hizmetlerin; personel yetersizliği veya maliyeti nedeniyle verilememesi durumunda bu hizmetler, hizmet alınması yoluyla da dışarıdan karşılanabilir. Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olması halinde mal ve hizmet alımları birlikte yapılabilir.
Kantinlerin kiraya verilmesi işlemleri 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa uygun olarak, Millî Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanacak Orduevleri, Askerî Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezlerine ilişkin Yönerge ve/veya Tip Sözleşmede belirtilen hükümler doğrultusunda gerçekleştirilir.
Askerî kantinlerin işletilmesi, işlettirilmesi veya kiraya verilmesi kışla komutanlıklarınca/kurum amirliklerince yerine getirilir. Bu şekilde elde edilen gelirler, genel bütçe gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin kantin gelirlerine dâhil edilir.”
MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “birlik/kışla komutanına” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amirine” ibaresi eklenmiş, ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Model değişikliği, kapatılan kantinlerden devralınan mallar ile kantinde satılan mallar arasındaki fiyat uyuşmazlığı ve benzerlerinin piyasa ucuzlaması gibi çeşitli nedenlerle kârlı satış olanağını yitiren mallar, kantin heyetinin imzası ve kışla komutanının/kurum amirinin onayını taşıyan bir tutanakla tespit edilir. Söz konusu malların maliyetinin % 50’sinden aşağı olmamak kaydıyla indirimli satışına, kışla komutanlığı/kurum amirliği tarafından yetki verilmesi kaydıyla kantin heyeti karar verebilir; % 50’den fazla indirimli satış yapılabilmesi, asgari kolordu komutanının (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında eşiti), Genelkurmay Başkanlığında kantinin bağlı olduğu Karargâh Başkanının, Millî Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında birim amirinin, Millî Savunma Üniversitesinde ise Rektörün onayına bağlıdır.”
MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Yurt dışında kurulan kantinlerin hasılatının değerlendirilmesine ilişkin hususlar Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir.”
MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“e) Sermayesi ve geliri fazla olan kantinlerden bu kantinlerin müştereken bağlı olduğu en az kolordu seviyesindeki (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında eşiti) komutanlığın, Genelkurmay Başkanlığında kantinin bağlı olduğu Karargâh Başkanının, Millî Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında birim amirinin, Millî Savunma Üniversitesinde ise Rektörün onayı ile yapılan sermaye (mal, para) nakli, (Para olarak alınan kaynaktan üst komutanlık payı gönderilmez.),”
MADDE 22- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 36- Giderler ve hazine payına ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Giderler;
1) Kantin gelirleri, kışla komutanının/kurum amirinin emri ile ödeneği olmayan veya ödeneği olup da yeterli olmayan zaruri ve resmî işlere harcanır. Yapılan tüm harcamalar, bir üst komutanlıkça denetlenir.
2) Resmî işler, Analitik Bütçe Sınıflandırmasına İlişkin Rehberin Dördüncü Düzeydeki Ekonomik Kodları kapsamındaki işlerdir. Resmî işin zaruri olup olmadığını ve bir mali yılı esas alınarak ödeneğinin yeterlilik durumunu belirleme yetkisi, kışla komutanına/kurum amirine aittir.
3) Kantin gelirlerinden yapılan genel yönetim kapsamındaki harcamalardan demirbaş kayıtlarına girecekler, kışla komutanının/kurum amirinin onayı ile ve o yılın Aralık ayında son taksitleri bitecek şekilde taksitle alınabilir.
4) Askerî kantinlerin aylık gelirlerinin azamî % 10’u kışla komutanı/kurum amiri tarafından, aynı üst birliğe bağlı olan diğer birlik ve kuruluşlar ile başka kışlada konuşlu kendisine bağlı birlik ve kurumun ödeneği olmayan veya ödeneği kâfi gelmeyen resmî ve zarurî işlerine sarf olunabilir. Bu şekilde yapılan giderlere ait harcama belgeleri harcamayı yapan makamca imzalanmayı müteakip geri gönderilir ve o kantinin gider belgeleri içerisinde bulundurulur. Kantin kârının tahsisi için, askerî kantinin hizmet verdiği birliğin bağlı olduğu en az kolordu seviyesindeki komutanın (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında eşiti), Genelkurmay Başkanlığında kantinin bağlı olduğu Karargâh Başkanının, Millî Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında birim amirinin, Millî Savunma Üniversitesinde ise Rektörün yazılı onayının alınması gereklidir.
5) Birliğin, kuruluş bağlantısı dışında başka bir Komutanlığın harekat kontrolü/emrine verilmesi durumunda da bu fıkra hükümleri uygulanır.
6) Kışla komutanının/kurum amirinin iznine bağlı olmadan yapılabilecek harcamalara ilişkin üst sınır, her yılın 1 Ocak tarihinde kışla komutanı/kurum amiri tarafından, kantin gelirleriyle, piyasa araştırması yapılmaksızın yapılacak harcamalara ait üst sınır ise Millî Savunma Bakanlığınca yayımlanır.
7) Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda yer alan kurumların envanterinde bulunan ve erbaş ve erler tarafından kullanılan teknik donanımı yüksek ve özel nitelikli askerî araçlardan, askerî kantinin bağlı bulunduğu komutanlık/kurum tarafından belirlenen ve Millî Savunma Bakanlığınca uygun görülen araçların kasko sigortası giderleri askerî kantin gelirlerinden ödenir.
8) Kantin gelirlerinin yukarıda belirtilenler dışında diğer resmî ve zarurî işlere sarfına Millî Savunma Bakanı yetkilidir.
b) Hazine payı;
1) Kışla dışındaki askerî kantin/kantin şubelerinin aylık gayrisafi hasılatının %1’i en geç takip eden ayın 20’sine kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır. Bu oranı, sayılan tesislerin faaliyet türleri itibarıyla topluca veya ayrı ayrı ya da her bir tesis için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkilidir.
2) Kışla dışındaki askerî kantinlerin ve şubelerinin bu kapsamda hesaplayacakları hazine payları takip eden ayın yirminci günü mesai bitimine kadar faaliyette bulundukları yerlerdeki Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine EK-20’de bulunan Aylık Gayrisafi Hâsılattan Tahsil Edilen Tutara İlişkin Bildirim ile bildirilir ve aynı süre içinde yatırılır. EK-20 Bildirim üç nüsha düzenlenir; iki nüshası muhasebe birimine verilir, bir nüshası ise kantin başkanlığında muhafaza edilir.
3) Tek düzen muhasebe sisteminde bilanço esasına göre defter tutan kışla dışındaki askerî kantinler ve şubeleri, aylık gayrisafi hâsılattan hazine payı olarak hesaplanarak yatırılan tutarları, ilgili muhasebe kayıtlarına ayrı hesaplarda takip edilecek şekilde kaydeder.
4) İşletme defteri usulü muhasebe sistemini uygulayan kantinler ise bu tutarları defterlerinin gider bölümünde hazine payı olarak belirtir.
5) Bu kapsamda yatırılan hazine payı tutarlarına ait alındı belgeleri, teftiş evraklarına dâhil edilerek yapılacak teftiş ve denetlemelerde ibraz etmek üzere kantin heyetleri tarafından muhafaza edilir.”
MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askerî kantin gelirleri, hizmet verdiği birliğin/kurumun personeli ile kışla ihtiyaçları için kullanılır. Resmî ve zarurî işlerde, eğitim ve öğretim faaliyeti ile ilgili olanlara öncelik verilir. Askerî kantinin bağlı olduğu komutanın/kurum amirinin izni ile kantin gelirlerinin % 10’una kadar olan kısmı ihtiyacı olan askerî öğrenci, erbaş ve erlere yardım maksadıyla dağıtılır. 36 ncı ve 40 ıncı madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kantin gelirlerinden aidat, yardım ve benzeri nedenlerle, bünyesinde kurulduğu birlik/kurum dışındaki kuruluşlara hiçbir ödeme yapılmaz. Kantinin kuruluş bağlantısı dışındaki birlikler/kurumlar dâhil birden fazla birliğe/kuruma hizmet vermesi halinde, kantin ve şubelerinin gelirlerinin sarfında personel miktarı ve gelir oranları esas alınır.”
MADDE 24- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kışla komutanı” ibarelerinden sonra gelmek üzere “/kurum amiri” ibareleri eklenmiş, aynı fıkranın (c) bendinde yer alan “yazışma” ibaresi “işletme” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 25- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Fireler, kantin heyeti imzasını ve kışla komutanının/kurum amirinin onayını taşıyan bir tutanakla tespit edilir. Bu tutanak, gider belgeleri arasında saklanır. Fire tutanağında belirtilen mallar, muhasebe kayıtlarından düşülür.”
MADDE 26- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığı” ibaresi “Millî Savunma Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 27- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2) Bilânço usulü (tek düzen) muhasebe sistemini uygulayacak kantinlerin sermaye limiti, Millî Savunma Bakanlığınca her yıl 1 Ocak tarihinde kantin heyetlerine ulaşacak şekilde yayımlanır. Bilânço usulü (tek düzen) muhasebe sistemi uygulayan kantinler, 20/8/2000 tarihli ve 24146 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ordu Evleri, Askerî Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliğinde belirtilen muhasebe hesap planı, belge ve kayıtları tutarlar. İşletme defteri usulü muhasebe sistemine göre işletilen kantinler, bu Yönetmelikte belirtilen belge ve kayıtları tutarlar.”
MADDE 28- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “kışla/birlik komutanına” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amirine” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 29- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (f), (g) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Gider Belgeleri: Kantin gelirlerinden yapılan harcamalara ilişkin fatura, yazar kasa fişi ve tutanaklardan ibarettir. Yazar kasa fişleri dosya kâğıdına yapıştırılarak tutanak hâline getirilir ve arkası, kullanıldığı yerler belirtilerek malı kullanan personel, diğer yetkililer ve kantin heyeti tarafından imzalanarak komutanın/amirin onayına sunulur. Bu faturalar, yazar kasa fişleri ve tutanaklar tarih sırasına göre numaralanarak dosyalanır.
c) Aylık Gider Listesi: Bir aylık gider belgelerinin dökümüdür. Altı, kantin heyeti tarafından imzalanır ve kışla komutanınca/kurum amirince onaylanarak ait olduğu ay bilançosuna bağlanır.”
“f) Avans Kredi Fişi: Bir mal alımı veya bir hizmetin ifası için komutanlıkça/amirlikçe kantinden verilmesi emredilen paranın kantin kasasından çıkması esnasında ve kantin mubayaa sorumlusunca kantinde satılacak malların alımında tanzim edilen ve örneğine EK-13’te yer verilen fiştir. Üç suret düzenlenir. Nakit çıkışına ilişkin olduğunda, bir sureti avans mutemedinde, bir sureti muhasebede, bir sureti de kasa sorumlusunda bulunur. Muhasip ve kantin başkanının imzasını müteakip komutanlıkça/amirlikçe onaylanır. Bilahare avansı kullanacak şahıs imza karşılığı avansı kantin kasa sorumlusundan alır. Mal satımına ilişkin olduğunda sadece kantin başkanınca onaylanır. Bir sureti mubayaacıda, bir sureti muhasebede, bir sureti de kasa sorumlusunda bulunur.
g) Avans Mahsup Fişi: Birlik avans mutemetleri ve kantin mubayaa sorumlularınca kantinden alınan avansın kapatılmasında kullanılan ve örneğine EK-14’te yer verilen bir fiştir. Üç suret düzenlenir bir sureti avans mutemedi veya mubayaa sorumlusunda, bir sureti muhasebede, bir sureti de kasa sorumlusunda bulunur. Birlik avans mutemedince kullanılan avansın mahsup fişi kantin heyetince kontrolü ve imzasını müteakip komutanlıkça/amirlikçe onaylanır ve işleme konur. Kantin mubayaa sorumlusunun kullandığı avansın mahsubunda kontrol sonunda sadece kantin başkanı onaylar. Her iki avansın mahsup edilmesinde artan para varsa mahsup fişinde yazılır ve kasa sorumlusuna iade edilir, avans mutemedi ve kasa sorumlusunca imzalanır.”
“ı) İstizan: Yapılacak bir iş veya alınacak bir mal veya hizmet için ödenecek paranın Analitik Bütçe Sınıflandırmasına İlişkin Rehberin Dördüncü düzeydeki ekonomik kodları ile belirlenen resmî işler kapsamında bulunduğu, ödeneği olmadığına/yeterli bulunmadığına dair kullanılan ve örneğine EK-17’de yer verilen belgedir. Parayı kullanacak birlik komutanlığınca/amirliğince yapılacak harcamanın nereye yapılacağı veya malın ne amaçla alınacağı belirtilecek şekilde hazırlanır. Maliye ünitesi amiri tarafından yapılacak işin resmî iş kapsamında olup olmadığı incelendikten sonra, resmî iş kapsamında olanlar için ödenek durumu belirtilecek şekilde; ilgili sayman ve ilgili şube müdürü tarafından da, mal mevcut durumu veya hizmet alımının uygunluğu ile ihtiyacın bütçeden tahsis edilen kaynaktan mevcut planlamalar doğrultusunda zaman, öncelik, ivedilik ve benzeri alınıp alınmayacağı değerlendirilerek; kantin başkanı tarafından da, kantin gelirlerinden ödeme durumu kontrol edilerek imzalanır. Kışla komutanının/kurum amirinin onaylamasından sonra avans verilmesini sağlayan belgedir.”
MADDE 30- Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 44- Askerî kantinlerde, bu Yönetmelikte ve Ordu Evleri, Askerî Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliğinde yer verilmeyen ve kışla komutanlığı/kurum amirliği tarafından gerekli görülen yardımcı kayıt ve belgelerin kullanılması da mümkündür.”
MADDE 31- Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinde yer alan “kışla komutanı” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amiri” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 32- Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kışla komutanı” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amiri” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “kışla komutanlığınca” ibaresinden sonra gelmek üzere “/kurum amirliğince” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 33- Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinde yer alan “üst komutanlıklarca” ibaresinden sonra gelmek üzere “/makamlarca” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 34- Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 51- Hesap teftişi, askerî kantinin bir hesap yılı içerisindeki faaliyetlerinin ve bütün gelir gider belgelerinin incelenerek kesin sonuca varılması amacı ile Millî Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı müfettişler tarafından 29/9/2021 tarihli ve 31613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Yönetmeliğine göre yapılır.
İç denetim; kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik etmek maksadıyla Millî Savunma Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı tarafından, kendi talimatlarına uygun olarak yapılır.
Tasfiye teftişi; kantin başkanlığının faaliyetine son vermesi, bu amaçla teftişe tabi kantinlerin zimmetindeki taşınır veya taşınmaz ordu malını, sermayelerini ve varlıklarını başka bir kantine veya kantinlere; tamamen devretmesi, zimmet veya sermaye yönünden sıfıra indirilmesi maksadıyla, Millî Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca teftiş hizmetlerine ilişkin mevzuat esaslarına göre yapılır.”
MADDE 35- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 36- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.