İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bir araya geliyor.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırı olarak hesaplanan 7 bin 785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu belirtirken, yıllık yüzde 130'a ulaşan gıda enflasyonunun dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparken, TÜRK-İŞ üyesi sendika başkanları ise 8.250 liranın başlangıç rakamı olması gerektiğini ifade etti.
Asgari ücret artışı bir çok ödemeyi doğrudan etkilemektedir. İşte asgari ücretin etkilediği kritik ödeme kalemleri:
1- Asgari ücret memur maaşlarını gelir ve damga vergisi üzerinden etkiliyor
Asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisi tutarı kadar olan kısım istisna kapsamında olduğu için memur maaşları da asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi tutarında artacak. Şuan için memurun 1100 liraya kadar olan gelir vergisi ile 49 liraya kadar olan damga vergisi tutarları istisna kapsamında olduğu için memur maaşları bu tutarlar kadar artmaktadır. Asgari ücret artınca bu tutarlar da artacak. Detaylı bilgi için tıklayın.
2- Sosyal yardımların kimlere ödeneceğinde, asgari ücret kritik önemde
65 yaşında olup da muhtaç ve güçsüz olanlar, engelli, engelli yakınlarına ödenen evde bakım parası, eğitim yardımı, eşi vefat edenlere sosyal yardım ödemesi yapılmaktadır. Bu sosyal yardım ödemeleri, asgari ücretin üçte birinden az hane içindeki gelire sahip kişilere verilmektedir. Asgari ücret yükselince daha fazla sayıda kişi kapsama girecektir.
3- Borçlanma tutarları asgari ücrete göre belirleniyor
Askerlik, doğum, izin gibi sürelerin borçlanılmaısnda asgari ücret dikkate alınmaktadır. 5510 sayılı Kanun kapsamında borçlanma yapacak olan kimselerin 2022 yılında asgari günlük kazanç olan 166,80 TL üzerinden borçlanma tutarları hesaplanmakta olup, bir günlük borçlanma tutarı en düşük 53,38 TL olarak belirlenmiştir. Asgari ücret artınca borçlanma tutarları da artmış olacaktır.
4- Kendi pirimini yatıran ev hanımları
Belirli bir süre çalışmış ama şuan evde oturup da kendi pirimlerini yatıran ev hanımları bulunuyor. Bunların ödeyeceği miktar artacak
5- GSS prim miktarları artacak
Genel Sağlık Sigortası primleri artacak. 20 yaşını bitirmiş, lise eğitimini tamamlamış ancak üniversiteye gitmeyen işsizler ile 25 yaşını bitirmiş ancak üniversiteyi de bitirmiş olanlar GSS primi ödemek durumunda. İşsiz olup GSS pirimi ödeyecekler, asgari ücretin % 3 ü tutarında prim ödemektedir.
6- Esnaf ve sanatkarların Bağ-Kur prim tutarları artacak
Kendi adına işyerleri olan esnaf ve sanatkarların Bağ Kur prim borçları asgari ücrette yapılan artış oranında artacaktır.
7- İşsizlik ödeneği
İşsizlik ödeneğinin alt sınır ve üst sınırı asgari ücrete göre belirleniyor. Asgari ücretteki artışa bağlı olarak işsizlik ödeneği tutarları da atacak. İşsizlik ödeneği tutarı, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının % 80'ini geçememektedir.
8- Rapor parası
Sigortalılar (memurlar hariç) hastalandıklarında rapor almakta ve bu halde geçici iş göremezlik ücretlerini işveren yerine SGK'dan almaktadır. Rapor parası da asgari ücrete göre belirlenmektedir.