Geçtiğimiz günlerde uygulamaya konulan tasarruf genelgesi bünyesinde birçok kamu kurumunda kısıtlama kararları uygulamaya konulmuştu. Bu uygulamalardan birisi de kamuda uygulanan servis uygulamasının kaldırılması olmuştu. Uygulama Anayasa Mahkemesi’ne taşınırken, dava süreci ise devam ediyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, servis hakkının iptal edilmesinin kazanımların yok sayılmasına neden olduğunu ifade ederek, uygulamanın hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.
“KAZANIMLARIN İPTAL EDİLMESİNİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU İFADE ETTİK”
Uygulanmaya çalışılan genelgenin geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, sadece servis hakkının değil, birçok hakkın da zarar gördüğünü belirterek, “Dava konusu olan ‘Genelge’ geri çekilmeli, servis sözleşmeleri yenilenmeli, masaya güven zedelenmemelidir. Toplu sözleşme masasında olmaz denilen tekliflerimizin müzakere, mücadele sonucu olduğunu gördük fakat olur denilerek kazanıma dönüştürdüğümüz hükümlerin toplu sözleşme hükmü yok sayılarak doğrudan engellendiğini yeni görüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ile yaptığımız görüşmede toplu sözleşme hükmüne rağmen; servis hizmeti, koruyucu giyim, fazla çalışma ücreti kazanımlarımızın engellenmesinin hukuka aykırı olduğunu, bu durumu yargıya taşıdığımızı, kazanımların hukuk devleti ilkesi gereğince engellenmemesi gerektiğini ifade ettik” dedi.
“HUKUKA RİAYET ETMEMEK, TARAF OLARAK ATILAN İMZAYI İNKÂR ETMEK OLACAKTIR”
Servis hizmetlerine yönelik olarak 2021 yılında yayınlanan tasarruf tedbirleri kapsamında tavsiye niteliğinde olduğunu hatırlatan Yalçın, 2024 yılında ise servis hizmetlerinin sonlandırılması olarak dayandırıldığını ifade ederek, “Servis hizmeti 10 yıla yakın süredir sorunsuz, eksiksiz ve tereddütsüz uygulanarak; başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sosyal hayatın bütün bireylerini olumlu etkileyen bir kazanımdır. Servis hizmetine ilişkin sözleşmelerin yenilenmemesi tasarruf değil, aksine sosyal maliyet üretmektedir. Anayasa, uluslararası sözleşmeler, 4688 sayılı kanun ve toplu sözleşme taraflarının kararlarına aykırı hareket edilmeyeceğine, servis sözleşmelerinin yenilenmesi noktasında kurumlara serbestlik tanınacağına, toplu sözleşme hükümlerine uygun hareket edilmesi noktasında hassas davranılacağına inanıyorum. Aksi bir durum, hukuka riayet etmemek, taraf olarak atılan imzayı inkâr etmek olacaktır” ifadelerini kullandı.
Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete