HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, 696’lı işçiler üzerinde katı bir şekilde uygulanan ve kanun değişikliği gerektiren tayin yasağı hakkında yetkililere yaptığı çağrıyı yineledi. Sert, 2018 yılında kadroya geçişinin sağlandığını hatırlatarak, “Düzenleme yapılırken, taşerondan kadroya geçirilen işçiler için oluşturulan tayin yasağının halen kaldırılmamış olması işçiler ve aileleri üzerinde bir başka zulmü devam ettiriyor” dedi. Sert, “Yerel seçimler sonrası çalışmalarına yeniden başlayan TBMM artık bu zulmü görmeli ve yapılacak kanuni düzenleme ile yasağı kaldırmalıdır” dedi.
“ÇALIŞMA BARIŞINI DA ZEDELİYOR”
Taşerondan kadroya geçişin sağlandığı 2018 yılından bugüne işçilerin ailelerinden ayrı yaşadığını belirten Sert, yasağın aileleri parçaladığını kaydederek, “Bir türlü çözülmeyen tayin yasağı yüzünden işçi ya işinden istifa ediyor ya da meydana gelen sorunlarla başa çıkamayıp çıkış yolunu boşanmakta buluyor. Tayin yasağı yüzünden istifa eden işçinin çalışma hayatından çekilmesi donanımlı ve kurum hafızasına sahip çalışan kaybına da sebebiyet veriyor. İstifa ile boşalan pozisyonlar için personel ihtiyacı doğuyor ve kurumlar personel yetersizliği nedeniyle iş yükü fazlalığı ile karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle yetkili olduğumuz sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda imzaladığımız toplu iş sözleşmelerinde hüküm bulunmasına rağmen devam eden tayin yasağı işçiler arasındaki çalışma barışını da zedeliyor” ifadelerini kullandı.
“İŞÇİ, İŞİ İLE AİLE BİRLİKTELİĞİ ARASINDA KALMAK İSTEMİYOR”
İŞ-KUR ve eski kadrolu çalışanlara verilen tayin hakkının 696’lı işçilere verilmediğinin altını çizen Sert, yasağın kaldırılması gerektiğini belirterek, “Anayasanın eşitlik ilkesi ve imza attığımız uluslararası sözleşmelere de aykırı olan bu durumun düzeltilmesi için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere bir kez daha sesleniyorum: 696 ile kadroya geçen yaklaşık 1 milyon işçi, üzerlerine pranga gibi yerleşmiş olan tayin yasağından kurtulmak istiyor. İşçi, işi ile aile birlikteliği arasında kalmak istemiyor” dedi.
Mehmet Fahri ÖZKAN/Milli Gazete