İçişleri Bakanlığı görevini yaklaşık yedi yıl sürdüren Süleyman Soylu’nun yerini Ali Yerlikaya’ya bırakmasının ardından emniyet ve bakanlık bürokrasisinde yaşanan değişim, valiler kararnamesi ile de devam etti.
Yeni bakan Yerlikaya ve ekibinin uzun süredir üzerinde çalıştığı valiler kararnamesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı.
Kararnameyle 57 ilin valisi değişti, kulislerde bir bölümü eski bakan Soylu’ya yakın olduğu konuşulan 16 vali merkeze çekildi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra en çok eleştirilen kurumların başında gelen AFAD’ın başkanı Yunus Sezer’in bu görevden alınarak Edirne Valiliğine ataması yapıldı.
5 Temmuz’da TBMM Genel Sekreterliği görevini devreden Mehmet Ali Kumbuzoğlu da Aksaray Valiliği’ne atandı.
Merkeze çekilen ve görev yeri değiştirilen isimler de dikkati çekti.
Soylu’ya yakın isimler merkeze
Ankara kulislerinde, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla yakın olduğu konuşulan isimlerden Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım merkeze çekilen valiler arasında yer aldı.
Kupayı aldı, merkeze çekildi
Şanlıurfaspor’un şampiyon olduğu maçtan sonra yapılan törende kupayı eski kulüp başkanı, İYİ Partili Emin Yetim’in elinden almasıyla gündem olan Salih Ayhan da Şanlıurfa Valiliği’nden merkeze çekildi.
“Şu an algı çok iyi” diyen vali de merkezde
2020’de Elazığ Valisi olduğu dönemde, Elazığ’daki depremden bir süre sonra dönemin İçişleri Bakanı Soylu ile basın toplantısına katılan, açık kalan mikrofon nedeniyle, Soylu’ya söylediği, “Şu an algı çok iyi” sözleri kamuoyuna yansıyan Çetin Oktay Kaldırım, 2020’de Sakarya Valiliğine getirilmişti. Kararname ile Kaldırım da merkeze çekildi.
Erzurum’da emniyet müdüründen sonra vali de değişti
Seçim döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve CHP’lilerin taşlı saldırıya uğradığı, saatlerce olaylara etkin müdahale edilmemesi nedeniyle tartışma konusu olan Erzurum’da emniyet müdürünün ardından vali de değişti. Erzurum Valisi Veli Oktay Memiş’in yerine Mustafa Çiftçi atandı.
Muğla Valisi Oktay Tavlı da Samsun Valisi olarak atandı. Muğla’da da emniyet müdüründen sonra vali de değişmiş oldu.
İzmir valisi değişti
Kararnamede Ankara ve İstanbul valilerinin yer almaması dikkati çekti. Ankara Valisi Vasip Şahin’in terfi ettirilerek farklı bir göreve alınabileceği konuşuluyordu. Ancak Şahin görevde kaldı.
Üç büyük kentten sadece İzmir’de değişiklik oldu. İzmir Valiliği’ne Adana Valisi Süleyman Elban atandı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Elban’ın yerine Adana’ya atandı. İki vali yer değiştirmiş oldu.
Depremin vurduğu kentlerin valileri değişti
Depremin etkilediği kentlerin valilerinin bir bölümü kısa süre önce değişmişti. Kararnameyle Malatya, Gaziantep valileri de değişti. Böylece deprem sırasında ve sonrasında kayıp yaşayan kentlerde görev yapan valilerin tamamı değişmiş oldu.
Resmi Gazete'de yayımlanan valiler kararnamesindeki atamalar şöyle:
Adana Valisi Süleyman Elban İzmir Valiliğine, Malatya Valisi Hulusi Şahin Antalya Valiliğine, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş Bursa Valiliğine, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım Trabzon Valiliğine atandı. Yavuz Selim Köşger Adana Valisi oldu. Muğla Valisi Orhan Tavlı Samsun Valiliğine, Samsun Valisi Zülkif Dağlı Çorum Valiliğine, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu Erzincan Valiliğine, Antalya Valisi Ersin Yazıcı Malatya Valiliğine, Hulusi Şahin Antalya Valiliğine, Cevdet Atay Şırnak Valiliğine, Yaşar Karadeniz Sakarya Valiliğine, AFAD Başkanı Yunus Sezer Edirne Valiliğine, atandı. Eski TBMM Genel Sekreteri Ali Kumbuzoğlu Aksaray Valiliği’ne atandı.
Kararnameye göre, İlker Gündüzöz, İnci Sezer Becel, Abdullah Ayaz, Salih Ayhan, Çetin Oktay Kaldırım, Ali Arslantaş, Tuncay Sonel, Ali Fuat Atik, Mustafa Tutulmaz, Fuat Gürel, Osman Bilgin, Oktay Çağatay, Kadir Ekinci, Hüseyin Öner, Kamuran Taşbilek ve Cüneyt Epcim "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi.