BIST 100 9.602,17 %-2,09 Dolar 36,41 %0,38 Euro 38,15 %-0,05 Altın Gram 3.438,12 %0,27 Brent Petrol 74,44 %-2,68 Bitcoin 96.330,40 %1,05
,

Sağlıkta şiddete “yetkili güvenlik” çözümü

Sağlık-Sen, haziran ayını kapsayan Sağlıkta Şiddet Raporu’nu açıkladı. Rapora göre haziran ayında meydana gelen 32 vakada 42 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldı, 47 saldırgandan 14’ü hakkında işlem yapılmazken 12’si tutuklandı. Sağlık-Sen’in raporunda yer alan sağlık kurumlarında güvenliği sağlamakla görevli personelin yetkilerinin genişletilmesi talebi dikkat çekti.

Sağlıkta şiddete “yetkili güvenlik” çözümü

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), haziran ayını kapsayan Sağlıkta Şiddet Raporu’nu açıkladı. Rapora göre haziran ayında 32 sağlıkta şiddet vakası meydana geldi. Bu vakaların 28’inde hem sözlü hem fiili, 4’ünde ise sözlü şiddet gerçekleşti. Haziran ayındaki şiddet olaylarında 22 doktor, 10 hemşire, 3 güvenlik görevlisi, 2 eczacı ve 5 diğer sağlık çalışanı şiddet gördü. 47 saldırganın 14’ü hakkında işlem yapılmazken gözaltına alınan 10 saldırgan serbest bırakıldı, 11 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldı, 12 saldırgan da tutuklandı.

Sağlık-Sen’in aylık olarak yayınladığı Sağlıkta Şiddet Raporuna göre; haziran ayında 32 şiddet vakası meydana geldi. Bu şiddet olaylarında 42 sağlık çalışanı şiddete maruz kalırken 47 saldırgandan 14’ü hakkında işlem yapılmadı, 12’si ise tutuklandı.

Öte yandan Haziran ayı içerisinde İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi, şiddete karşı önemli bir karara imza attı. İstanbul Haseki Araştırma ve Eğitim Hastanesi Adli Tıp Biriminde, 27 Mart'ta bir doktora bıçakla saldıran K.A, silahla tehdit suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezada herhangi bir indirime gidilmedi.

Sağlık-Sen’in raporunda 6 Temmuz günü Konya Şehir Hastanesi’nde öldürülen Dr. Ekrem Karakaya anılırken “Bu elim olay, şiddete karşı cezai müeyyidelerin artırılmasının, sorunun çözümü yolunda çok da iyimser olunmaması gerektiğini ortaya koymuş oldu. Çünkü sağlıkta şiddet sorunu, yılları bulan ihmaller nedeniyle çok yönlü ve çok boyutlu bir kangrene dönüşmüş durumda” değerlendirmesine yer verildi. Sağlık-Sen, sağlıkta şiddete karşı duyarlılığı artıracak bir “toplumsal seferberlik” çağrısında bulundu.

Sendikanın raporunda sağlık merkezlerinde güvenlik tedbirlerinin en üst düzeyde sağlanması da istendi. Karakaya’nın öldürülmesinden sonra bazı hastane girişlerine X-Ray cihazı yerleştirilmesini önemli bir adım olarak nitelendiren Sağlık-Sen, bu uygulamanın ülke geneline yayılmasını talep etti.

Raporda, Sağlık-Sen’in sağlık kurumlarında güvenliği sağlamakla görevli personelin yetkilerinin genişletilmesi yönündeki talep dikkat çekti.

Sağlıkta şiddet önlenmezse çalışanların sistemden kopuşunun hızlanacağı belirtilen raporda Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un değerlendirmeleri de yer aldı. Durmuş, sağlık çalışanlarının işlerine korkarak gider olduğunu, sorunun kökten çözümü için herkesin seferber olması gerektiğini, cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle toplumsal duyarlılığa ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Kaynak: Anayurt Gazetesi 

İlişkili Haberler

Manşetler