Meclis Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı'nın OHAL yetkisi isteyen tezkeresini kabul etti.
Depremin vurduğu 10 ilde OHAL resmen ilan edildi.
OHAL, 3 ay süresince geçerli olacak ve ilk olarak 10 ille ilgili Olağanüstü Hâl Koordinasyon Kurulu kurulacak.
OHAL, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde uygulamada olacak.
OHAL ilanı, hangi yetkileri veriyor?
Anayasa’nın 119. Maddesine göre Cumhurbaşkanı’na verilen ve TBMM onayı ile yürürlüğe giren OHAL uygulaması ile yürütmeye, yani iktidara, yasama veya bazı bürokratik süreçleri beklemeden hızla karar alma, bazı özgürlükleri de sınırlama yetkisi veriyor. OHAL Yasası uyarınca, idareye verilen bazı olağanüstü yetkiler şöyle:
- OHAL ilan edilen bölgede kurum ve kişiler kendilerinden istenecek veya yükümlülük konulacak arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme ile giyecek ve diğer maddeleri vermek zorunda.
-Farklı bölgelerdeki yardımların düzenlenmesi ve arama kurtarma çalışmalarının sağlanması için Koordinasyon Kurulu oluşturulabilecek.
-Doğal afet ve tehlikeli salgın hastalıklar sebepleriyle olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde bulunan 18 - 60 yaşları arasındaki bütün vatandaşlar, olağanüstü hal sebebiyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlü oluyor.
-Bölgenin belirli yerlerinde yerleşimi yasaklamak, belirli yerleşim yerlerine girişi ve buralardan çıkışı sınırlamak, belli yerleşim yerlerini boşaltmak veya başka yerlere nakletmek mümkün oluyor.
-Resmi ve özel her derecedeki öğretim ve eğitim kurumlarında öğrenime ara vermek ve öğrenci yurtlarını süreli veya süresiz olarak kapatmak mümkün hale geliyor.
-Gazino, lokanta, birahane, meyhane, lokal, taverna, diskotek, bar, dansing, sinema, tiyatro ve benzeri eğlence yerleri, oyun salonları, otel, motel, kamping, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerini denetlemek ve bunların açılma ve kapanma zamanını tayin etmek, sınırlamak, gerektiğinde kapatmak ve bu yerleri olağanüstü halin icaplarına göre kullanmak da yürütmenin kararlarına bağlanıyor.
-Bölgede olağanüstü hal hizmetlerinin yürütülmesi ile görevli personelin yıllık izinlerini sınırlamak veya kaldırmak mümkün oluyor.
-Bölge sınırları içerisindeki tüm haberleşme araç ve gereçlerinden yararlanmak ve gerektiğinde bu amaçla geçici olarak bunlara el koymak mümkün hale geliyor.
-Tehlike arz eden binaları yıkmak; sağlığı tehdit ettiği tespit olunan taşınır ve taşınmaz mallar ile sağlığa zararlı gıda maddelerini ve mahsullerini imha etmek mümkün oluyor.
-Gerekli görülen zaruri ihtiyaç maddelerinin dağıtımını düzenlemek kolaylaşıyor.
-Halkın beslenmesi, ısınması, temizliği ve aydınlanması için gerekli gıda madde ve eşyalarla her türlü yakıtın, sağlığın korunmasında, tedavide ve tıpta kullanılan ilaç, kimyevi madde, alet ve diğer şeylerin, inşaat, sanayi, ulaşım ve tarımda kullanılan eşya ve maddelerin, kamu için gerekli diğer mal, eşya, araç, gereç ve her türlü maddelerin imali, satımı, dağıtımı, depolanması ve ticareti konularında gerekli tedbirleri almak, bu yerlere gerektiğinde el koymak kolaylaşıyor.
-Kara, deniz ve hava trafik düzenine ilişkin tedbirleri almak, ulaştırma araçlarının bölgeye giriş ve çıkışlarını kayıtlamak veya yasaklamak da OHAL uyarınca mümkün hale geliyor.
-Kamuyu telaşlandıracak şekilde asılsız, haber yapanlara dönük maksatlı haber yapanlara dönük cezai yaptırımlar uygulamak da kolaylaşıyor.