BIST 100 9.961,33 %1,33 Dolar 35,35 %-0,10 Euro 36,33 %-0,82 Altın Gram 3.022,68 %1,27 Brent Petrol 76,39 %2,36 Bitcoin 97.222,60 %2,59
,

Memur aylıklarındaki erimeler, toplu sözleşme ile başladı

Ekonomik kriz her alanda vatandaşın alım gücünü düşürmeye devam ederken, özellikle sabit ve dar gelirli vatandaşın yaşadığı alım gücü kaybı uzun zamandır gündemde.

Memur aylıklarındaki erimeler, toplu sözleşme ile başladı

Özellikle memur maaşlarında yaşanan erime ise kamu işçilerinin aylıklarına yapılan artış ile gözler önüne serildi. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, memurun yaşadığı kaybın yeni olmadığına dikkat çekerek, “Memur aylıklarında yaşanan erimeler, toplu sözleşme düzenlemesi ile başladı. Yaşanan erime, memuru 12 yılda bu duruma getirdi” dedi.

Enflasyonda yaşanan fahiş yükseliş ile birlikte her alanda vatandaşın alım gücü düşmeye devam ederken, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşın durumu sık sık gündem olmaya devam ediyor. Kamu işçilerinin maaşlarında yapılan düzenlemenin ardından memur aylıklarının düşüklüğü ise dikkat çekmeye devam ediyor. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, ortalama memur maaşının yıllar içerisinde yaşadığı erimeye dikkat çekerken, en düşük memur maaşının ise açlık sınırında olduğunun altını çizdi.

“İMZA ALTINA ALINAN MİKTARLAR MEMUR VE EMEKLİYİ ENFLASYONA EZDİRMİŞTİR”

Memur aylıklarına her iki yılda bir yapılan toplu sözleşme ile artış yapıldığını hatırlatan Öğretici, memur maaşlarında yaşanan bu erimenin ise iki yıl için yapılan artışlar ile daha da derinleştiğini belirterek, “Son altı dönemde yapılan toplu sözleşmelere bakacak olursak, imza altına alınan her artış günü geldiğinde TÜİK enflasyonunun dahi altında kalmıştır. Gerçeklerle uyuşmayan TÜİK enflasyonunun dahi altında alınan artışlar memur ve emeklilerini gerçek enflasyona karşı ezdirmiş, alım gücünü düşürmüş ve altı aylık dönemlerle alınan TÜİK enflasyon farkları da fark alınana kadar memur ve emeklilerinin cebinden çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN TOPLU SÖZLEŞMELERDE ARTIŞLAR ENFLASYON KARŞISINDA YETERSİZ KALDI”

Geçmişte yapılan toplu sözleşmelere dikkat çeken Öğretici, son üç toplu sözleşme ve TÜİK enflasyon rakamlarını kıyaslayarak memur ve emeklilerin durumuna işaret etti. Öğretici, 2018, 2019, 2020 ve 2021 dönemlerinde yapılan toplu sözleşmelerde memurun ve emeklinin enflasyonun altında kalan artışlar ile gelirlerinin eridiğini ifade ederek, özellikle 2020, 2021 ve 2022, 2023 dönemleri için imzalanan toplu sözleşmelerde enflasyon rakamları ile artışlar arasında bir uçurum olduğunu belirtti.

“MEMUR VE EMEKLİNİN KAYBI 12 YILDIR DEVAM ETMEKTEDİR”

Toplu sözleşme sistemine geçilmesinin üzerinden yaklaşık 12 yıl geçtiğine dikkat çeken Öğretici, diğer artışların ise memur ve emeklileri için yapılan artışlardan farklı olduğunu belirterek, “Son 12 yılda yapılan her asgari ücret artışı oran olarak memura verilen artıştan daha fazladır. Bu sebepledir ki ortalama memur maaşı 12 yıl önce yaklaşık 2,6 asgari ücret ederken günümüzde 1,4 asgari ücret etmektedir. Kamu işçilerinin aldıkları hem oransa hem seyyanen iyileştirmeler bu dönemde daha fazla olduğu için memurların ücretleri kamu işçilerine oranla da azalmış, aradaki makas açılmıştır. Bu da demek oluyor ki son 12 yılda memur ve emekli maaşlarında yapılan artışlar ile enflasyona ezdirilmiştir. Memur ve emeklisinin kaybı 12 yıldır devam etmektedir” diye konuştu.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler