,

Kirada zam sınırında sona gelindi! Süre uzatılacak mı?

Konut kiralarına yapılan zamları yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme için son günler… 1 Temmuz’da dolması beklenen sınırlama düzenlemesi için sürenin uzatılması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum uygulamanın 1 yıl daha uzatılacağının sinyalini vermişti.

Kirada zam sınırında sona gelindi! Süre uzatılacak mı?

Kira fiyatlarında uygulanan fahiş zamların ardından İstanbul'da ve birçok kentte yüzde 25 kira sınırlandırılması getirildi. Geçen yılın Haziran ayında yürürlüğe giren düzenleme son olarak 1 Temmuz’da sona erecek.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uygulamanın 1 sene daha uzatılıcağını açıklamıştı. 1 Temmuz’a kadar kadar yenilenen kira sözleşmelerinde de yüzde 25'lik sınır uygulanmak zorunda ancak bu tedbir 5 yıl üzeri sözleşmeleri kapsamıyor.

KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

NTV'de yer alan habere göre, gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 1 Temmuz'a kadar kira tespit davaları her beş yılı dolan sözleşmeler için açılma hakkının olduğunu dile getirdi.

Kiraz, "1 Temmuz'dan önce veya 1 Temmuz'dan sonra beşinci yılını dolduran tüm mal sahipleri eğer kiracılarıyla anlaşamamışlar ise kira tespit davasını açma hakkına sahiptirler." dedi.

ARABULUCUK EYLÜL'DE BAŞLIYOR

Kiracı ev sahibi anlaşmazlığı nedeniyle 1 Eylül'den itibaren zorunlu arabuluculuk düzenlemesi de getiriliyor.

Kiraz, sulh ceza mahkemelerinin artık kitlenmiş durumda olduğunu dile getirirken hiçbir davanın ilerleyemediğinden bahsetti. Kiraz, "1 Eylül 2023'te kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda ve sonra dava açılmak zorunda." dedi.

Kaynak : NTV

İlişkili Haberler

Manşetler